Kaalslag bij IBM Nederland, 980 banen weg

Dit artikel delen:

De vakbonden zijn niet te spreken over de kaalslag bij IBM Nederland waar 980 van de 2.200 banen verloren gaan. Gedwongen ontslagen lijken onvermijdelijk. Anders dan bij vorige reorganisaties redt IBM Nederland het niet met een vrijwillige vertrekregeling, zo vrezen de bonden. De FNV vindt het pijnlijk dat deze diepe sanering bijna geheel achter de gordijnen plaatsvindt.

Openheid en transparantie zijn volgens Bob Bolte, bestuurder bij FNV Diensten, ver te zoeken. De vakbonden worden door de Amerikanen vrijwel geheel buiten de deur gehouden. Ook neemt hij het IBM kwalijk dat geen draagvlak wordt gezocht voor deze reorganisatie die ook de salesafdelingen treft. Hij heeft de stellige indruk dat vanuit Amerika het dictaat is opgelegd dat de helft van het personeel van IBM Nederland moet vertrekken. De Nederlandse directie heeft daarbij gewoon uit te voeren wat het hoofdkantoor heeft beslist. 

Liefst 560 werknemers verliezen hun baan terwijl nog eens 430 mensen worden ‘verschoven’ naar een nieuwe afsplitsing van IBM. Dit bedrijf heet voorlopig 'NewCo’. Binnen IBM wordt niet graag over het ‘B-bedrijf' gesproken. Medewerkers die er worden ondergebracht, zien dat vaak als een stap terug. 

Met name voor Amsterdam is de sanering een zware klap, nadat vorig jaar al honderden banen bij Booking.com verloren gingen. Maar anders dan bij Booking.com telt IBM Nederland relatief veel oudere ict'ers. Bob Bolte vreest dat die niet zo snel tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden aan de slag zullen komen.  

10.000 IBM-banen weg in Europa

"Medewerkers krijgen twee weken de tijd om ontslag te aanvaarden. "

Ook vakbond CNV vindt de reorganisatie die onderdeel is van een wereldwijde ingreep, veel te fors. In totaal verdwijnen er bij IBM in Europa 8.000 à 10.000 banen. Nederland wordt hierbij relatief zwaar getroffen.

Bob Bolte (FNV) vraagt zich af wat er overblijft van het eens zo trotse IBM Nederland. Opmerkelijk is dat ook de verkoopafdelingen niet ongeschonden uit de reorganisatie komen. Het lijkt er sterk op dat IBM de kaasschaaf hanteert, bevestigt hij. Bolte heeft ook de indruk dat werk wordt overgeheveld naar lagelonenlanden.

Begin april gaan de bonden met IBM aan tafel. De wet Melding collectief ontslag vereist dat. Tot nog toe werd alleen de ondernemingsraad (or) in de plannen betrokken, maar die kon niet veel onheil voorkomen. Bolte schat de organisatiegraad bij IBM op 15 à 20 procent. Met een dergelijk lage organisatiegraad staan de bonden vrij machteloos tegenover IBM.

Het CNV ergert zich aan een passage uit het sociaal plan die werknemers slechts weinig tijd laat vertrekregelingen te accepteren. Een werknemer krijgt van IBM slechts twee weken de tijd om de vaststellingsregeling van het ontslag te aanvaarden. Wie het ontslag aanvecht, verliest direct alle voordelen. Betrokken medewerkers vallen dan terug op de wettelijke transitievergoeding.

Standaard reactie

IBM ziet zijn omzet al jarenlang dalen. Vorig jaar brokkelde omzet 5 procent af. Ook de winst daalde. Ook in het vierde kwartaal van 2020 voldeed IBM niet aan de verwachtingen van Wall Street. Op cloudgebied liggen Amazon, Microsoft en Google ver voor.

IBM weigerde gisteren de reorganisatiecijfers die de bonden naar buiten hebben gebracht, te bevestigen. Het bedrijf beperkte zich tot een standaard reactie die het bij eerdere ontslagrondes ook gebruikte. Daarin staat dat het personeelsbestand wordt 'aangepast' om tegemoet te komen aan de veranderende vraag van klanten, zoals de behoefte aan hybride cloud-omgeving en ai-toepassingen.

IBM beweert dat het afslanken van de organisatie leidt tot herinvesteringen in nieuwe toepassingen en het werven en opleiden van nieuw personeel. Kort samengevat komt het er op neer dat IBM mensen ontslaat om klanten van dienst te kunnen zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-23T20:38:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.