3 trends op it-arbeidsmarkt na coronadip

Dit artikel delen:

De vraag naar it’ers neemt weer onverminderd toe. Was de uitbraak van de pandemie verantwoordelijk voor een terugval in het aantal geplaatste vacatures, inmiddels tekent zich weer een groeiende lijn af. In het eerste kwartaal van dit jaar werden maar liefst 38.453 vacatures bekendgemaakt. Op basis van de laatste ontwikkelingen op de it-arbeidsmarkt zijn drie trends te ontwaren.

Hiervoor doen we een beroep op het European Tech Hiring Trends Report van Comptia. Voor genoemd rapport heeft data-analist Burning Glass Technologies it-arbeidsmarktdata van tien Europese landen, waaronder België, verzameld. De brancheorganisatie maakte vervolgens inzichtelijk welke functies en vaardigheden het meest gezocht worden.

Toonaangevend werkgevers

1. Smals
2. Capgemini Belgium
3. Deloitte
4. Ernst & Young
5. UniPartners IT
6. Pauwels Consulting
7. BDO Belgium
8. Imalink
9. Colruyt Group
10. Federale Politie

1. Developer blijft populairst

In België blijft de softwareontwikkelaar of programmeur de meest gezocht it-baan. In het eerste kwartaal werden hier ruim 19.139 vacatures voor uitgeschreven. Dat is een stijging van 24 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. De nummer twee meest gevraagde it-functie is die van systeem analist en een specialist in cybersecurity. Daar werden 10.488 vacatures voor uitgeschreven (+29 procent t.o.v. Q4 2020).

2. Vooral it-starters gezocht

Gekeken naar het aantal jaren werkervaring dat in de vacatures wordt gevraagd, zoekt de arbeidsmarkt vooral starters. Maar liefst twee op de vijf vacatures in ons land is bedoeld voor it’ers met nul tot twee jaar werkervaring. In nog eens 26 procent wordt gezocht naar it-professionals met drie tot tien jaar ervaring en slechts 6 procent van de vacatures vraagt om it’ers met minimaal tien jaar ervaring. In de overige 28 procent van de vacatures werd overigens geen classificatie voor de werkervaring opgesteld. Comptia verwacht dat dit percentage gelijkmatig verdeeld is over de eerder genoemde drie segmenten.

3. It-bedrijven zoeken niet meeste it’ers

De it-sector schrijft in België niet de meeste vacatures uit voor it’ers. Dat zijn namelijk bedrijven actief in administratie en ondersteuning. De it-sector volgt op de tweede plek. Andere sectoren die veel vacatures voor it-professioneel online zetten, zijn wetenschappelijke en technische dienstverleners, gevolgd de maakindustrie en financiële instellingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-28T11:25:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.