Hr kijkt uit naar it’ers met opensource-kennis

Dit artikel delen:

Opensource-expertise blijft gewild op de arbeidsmarkt. Vooral it’ers met certificaten zijn erg in trek. Bijna negentig procent van de hr-managers neemt liever iemand met een certificaat in dienst. Dat is veel meer dan een jaar geleden, toen een krappe zestig procent daar zo over dacht. In 2018 was dit nog niet de helft. Het bezit van een certificaat betaalt zich ook uit. Bijna negen op de tien hr-managers is bereid hiervoor meer salaris te geven.

Dit blijkt uit het ‘Open Source Jobs Report 2021’, een internationaal onderzoek van de Linux Foundation en online-opleider EdX. Meest gevraagd zijn opensource-ontwikkelaars met verstand van cloud- en containertechnologie (46%). Ook kennis van Linux-ontwikkeling en -beheer (35%) doet het goed op de CV. Daarna volgen netwerktechnieken (26%), devops-praktijken (24%) en beveiligingspraktijken (23%). Ook ai en machine learning (18%) staan regelmatig op het verlanglijstje van hr-managers.

Linux

Voor het eerst in de geschiedenis van het rapport staan cloudnative-technieken boven Linux. Hierbij moet worden aangetekend dat ten minste enige basiskennis van Linux nodig is om een robuuste cloud-infrastructuur uit te rollen en in de lucht te houden. 

De groei in de vraag naar cloudnative-vaardigheden strookt met wat het bij het trainings- en certificatieprogramma van de Linux Foundation wordt ervaren. In de eerste helft van 2020 deden vier keer zoveel personen examen voor een Kubernetes-certificaat. In de eerste helft van dit jaar steeg hun aantal nog eens 43 procent. Sterk stijgend ook is het aantal ontwikkelaars dat bijdraagt aan dit container-orkestratieplatform dat de basis vormt voor de moderne cloud native infrastructuur. In de afgelopen drie jaar groeide hun aantal met bijna negentig procent.

De onderzoekers vroegen ook aan de open source professionals zelf wat naar hun mening de voornaamste vaardigheden zijn. Cloud- en containertechnieken staan dan bovenaan, gevolgd door devops/gitops/devsecops, Linux-ontwikkeling/beheer en netwerktechniek.

Het onderzoek werd afgelopen zomer gehouden onder ruim tweehonderd hr-managers en 750 opensource-professionals over de hele wereld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-23T10:20:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.