Trump-fan Thiel huurt corrupte ex-kanselier in

Dit artikel delen:

De van corruptie verdachte voormalige Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz gaat voor de excentrieke Amerikaanse tech-miljardair Peter Thiel werken. Hij wordt ‘global strategist’ bij Thiel Capital.

Thiel, een politiek buitenbeentje in Silicon Valley, heeft graag mensen om zich heen die de raderwerken van de overheid kunnen doorgronden. Als adviseur van Donald Trump wist de investeerder voor zijn bedrijven al allerlei winstgevende overheidscontracten binnen te slepen. 

In de biografie ‘Peter Thiel - Facebook, PayPal, Palantir: Hoe de peetvader van Silicon Valley de wereld regeert’ onthult Bloomberg-techreporter Max Chafkin zijn werkwijze. Thiel’s vriendschap met Trump legde hem geen windeieren. Zijn fortuin verdubbelde tijdens Trump’s presidentschap tot ruim 5 miljard dollar. 

.

Schimmige big data

Palantir, mede gefinancierd door de CIA, kreeg tijdens de ambtstermijn van Obama, geen voet aan de grond. Maar onder Trump haalde dit schimmige Big Data-bedrijf ineens de ene opdracht na de andere binnen. Thiel, een van de weinige mensen in Silicon Valley die Trump een warm hart toedraagt, rekent op een nieuw presidentschap van ‘The Donald’. De man heeft ook banden met de extreemrechtse Alt Right-beweging.

In Thiel’s imperium is Kurz helemaal op zijn plaats. De Oostenrijker, in eigen land verdacht van misbruik van overheidsgeld en manipulaties tijdens verkiezingen, moest in oktober ontslag nemen als kanselier nadat de druk op hem te groot was geworden. Begin december 2021 stopte hij ook als bondsvoorzitter van de oerconservatieve ÖVP. Thiel en Kurz zijn al sinds 2019 bevriend. Ze leerden elkaar kennen toen de ex-bondskanselier Californië bezocht

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-31T11:51:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.