Recordaantal it-vacatures in eerste helft 2022

Dit artikel delen:

Melina Kayila

In het eerste half jaar van 2022 heeft de Belgische it-jobmarkt een recordaantal vacatures gepubliceerd: 58,738. Wel vlakt de stijging wat af. Dat constateert het internationaal rekruteringskantoor Robert Walters na eigen onderzoek.

Vorig jaar was er al een stijgende lijn in het aantal it-vacatures te zien en die lijn is in de voorbije zes maanden doorgetrokken tot recordhoogte. Net zoals zowat elke sector is de it-markt in 2022 nog krapper geworden, vertelt Melina Kayila, managing consultant in de it-divisie van wervingsbureau Robert Walters.

Maar stelt Kayila, de stijging van 28 procent is minder frappant dan in 2021. Toen lag het aantal it-vacatures 55 procent hoger dan het jaar daarvoor.  

Tekort aan it-professionals

Enkele voorbeelden van functies waarbij het aantal vacatures in de eerste twee kwartalen van 2022 verder toenam ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zijn: it-projectmanager (25 procent), it-manager (35 procent) en datamanager (58 procent). Het blijft echter moeilijk om al deze vacatures ingevuld te krijgen.

Kayila: 'Om het tekort aan it-professionals op te vangen moeten er dringend maatregelen getroffen worden. Zo zouden scholen bijvoorbeeld hun studenten meer moeten stimuleren en aanmoedigen om een it-opleiding te volgen. Maar ook bedrijven moeten snel stappen ondernemen om dit groeiend probleem aan te pakken, door medewerkers bijvoorbeeld te stimuleren om bijscholingen te volgen binnen it of een duidelijk individueel groeiplan op te stellen. Dit zal het probleem niet volledig oplossen, maar het is zeker een goede start.' Zij beveelt ondernemers ook aan om na te denken over het aantrekken van buitenlands it-talent als thuiswerken is toegestaan.

It-talent en dalingen

Eens het nodige it-talent gerekruteerd is, is het voor veel organisaties een hele opgave om ze ook aan boord te houden. Tegemoetkomen aan opleidings- en trainingsnoden is een stap in de goede richting, vindt Kayila.'Bedrijfsleiders moeten zich ervan bewust zijn dat een it-professional gemiddeld 2,2 jaar trouw blijft aan dezelfde werkgever. Maar hoe langer ze toptalent binnen it aan de organisatie kunnen binden, hoe minder moeite, tijd en geld het zal kosten om nieuw talent aan te trekken. Als werkgever is het dus belangrijk it-medewerkers van dichtbij op te volgen en te begeleiden.'

Hoewel er grote krapte op de it-jobmarkt heerst zijn er ook enkele functies waarvoor er in de eerste helft van 2022 minder vacatures gepubliceerd werden dan in dezelfde periode vorig jaar. Zo daalde het aantal vacatures voor web- en e-commerce-projectmanagers met 27 procent. Ook webdevelopers hadden minder vacatures om uit te kiezen in de afgelopen zes maanden. 'Maar zelfs wanneer er een lichte daling optreedt, zoals bij deze functies, blijft de vraag groot. Dit zal waarschijnlijk eerder om een tijdelijke terugval gaan', verduidelijkt de managing consultant van Robert Walters.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-05T16:45:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.