EU telt 9 miljoen it’ers

Dit artikel delen:
Europa

In de EU werken bijna 9 miljoen mensen als ict-specialist, wat neerkomt op 4,5 procent van de totale beroepsbevolking in de EU. Eén op vijf is vrouw. Zowel België als Nederland hebben een groter aandeel qua it’ers. De Scandinavische landen zijn koplopers.

Het aandeel van ict-specialisten is de afgelopen tien jaar in de EU gestegen, met 1,3 procentpunt sinds 2012. Vooral op lange termijn is de toename opmerkelijk. Het aantal ict-specialisten in de EU steeg van 2012 tot 2021 met 50,5 procent, bijna acht keer zo hoog als de stijging (6,3 procent) voor de totale werkgelegenheid. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat op basis van de situatie in 2021.

Van de EU-lidstaten was het aandeel van ict-specialisten het hoogst in Zweden (8 procent) en Finland (7). Het kleinste aandeel werd waargenomen in Roemenië en Griekenland (beide 3).

Ict-specialisten worden gedefinieerd als personen die in staat zijn ict-systemen te ontwikkelen, te bedienen en te onderhouden en voor wie ict de hoofdmoot van hun werk vormt. Het doel van de EU is om tegen 2030 op elf miljoen ict-specialisten uit te komen.

Vrouwen in ict

Ondanks een lichte stijging in de afgelopen tien jaar vormden vrouwen in 2021 its minder dan een vijfde van de ict-specialisten. Van de EU-lidstaten bevindt het grootste aandeel vrouwen onder de werkende ict-specialisten zich in Bulgarije (28 procent), Roemenië en Malta (beide 26), terwijl het kleinste aandeel is waargenomen in Tsjechië (10), Hongarije (14) en Slowakije (15).

In België draait rond het gemiddelde met een twaalfde plaats, met een aandeel vrouwelijk ict’ers van rond de de twintig procent. Nederland heeft een iets hoger aandeel in zit op dat vlak op de zevende plaats.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-27T12:20:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.