Auteursrechten steeds populairder bij it’ers

Dit artikel delen:

Je loon als it’er optimaliseren door gebruik te maken van auteursrechten, wint nog steeds aan belang. Dit ondanks de bezwaren die minister van Financiën Vincent Van Peteghem onlangs uitte over het systeem. Vooral softwareontwikkelaars gebruik het, al zijn zij niet de enige. Maar om welke bedragen gaat het maandelijks?

Over alle sectoren heen worden extralegale voordelen steeds populairder, blijkt uit een analyse van Robert Half naar aanleiding van hun recente salarisgids. Het aanbod wordt dan ook alsmaar uitgebreider en diverser, zodat mensen een persoonlijk loonpakket kunnen samenstellen.

‘Bij it'ers zijn vooral telewerktoelage, een bedrijfswagen en een hoger nettoloon door uitbetaling van auteursrechten gegeerd. Dat laatste wordt in de sector steeds populairder’, klinkt het bij Robert Half. Het gebruik van auteursrechten als looninstrument neemt dus verder toe.

Top 5: ook consultants

Bij softwareontwikkelaars bijvoorbeeld liggen de auteursrechten voor het creatieve werk dat ze doen bij hen. Die rechten kunnen worden overgedragen via de verloning. Werknemers betalen op een eerste schijf slechts 7,5 procent belastingen, zodat zij netto veel meer overhouden.

Ook een eerder onderzoek van hr-adviseur Hudson gaf aan dat auteursrechten erg zijn ingeburgerd in de technologie- en it-sector. De top vijf functies waarbij auteursrechten volgens Hudson het meest worden toegepast als looninstrument, zijn: test manager, test engineer, ontwikkelaar, software engineer en functioneel analist/consultant.

Hudson ondervroeg onlangs 35.000 werknemers van honderd bedrijven die in ons land actief zijn in de sector van ict, industriële apparatuur en hardware. Een op vijf van de ondervraagde techbedrijven gebruikt hiervoor auteursrechten. Dit is een stijging met 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. 

528 euro

Auteursrechten komen zowel bij de kleinschalige als bij de grotere technologiebedrijven voor. De rechten omvatten, volgens Hudson, een substantieel deel van het totale pakket met een mediaanbedrag van 528 euro per maand.

Eerder gaf minister van Financiën Vincent van Peteghem aan dat hij de misbruiken met vergoedingen via auteursrechten wil aanpakken. Het kabinet van de minister brengt de situatie in kaart en gaat het toepassingsgebied duidelijker definiëren. Maar of dit gevolgen zal hebben voor de technologiesector, en welke die gevolgen zijn, is nog onduidelijk. De laatste maanden was het stil rond dit dossier.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-12T11:02:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.