Afschaffen auteursrechten kost 1 op 3 creatieve jobs

Dit artikel delen:
Ontslag

Eén op drie digitale bedrijven zal werknemers moeten ontslaan door de geplande afschaffing van het fiscaal regime rond auteursrechten. Vooral kleine creatieve bedrijven zijn getroffen door de aanpassing van de regeling. Voor een individuele werknemer zou het gaan om een gemiddeld verlies van 765 euro netto per maand.

Dat blijkt uit een rondvraag van FeWeb, de beroepsvereniging van de digitale creatieve sector, bij zowat vijfhonderd bedrijven die lid zijn van de organisatie. Bij de bedrijven en profielen die betrokken zijn, gaat het niet alleen om de it-ontwikkelaars uit de techsector, maar ook om designers, copywriters en andere creatieve functies. ‘De helft van de ondernemers overweegt om creatieve digitale opdrachten uit te besteden aan het buitenland, zelf een bedrijf in het buitenland op te starten of het bedrijf in België te sluiten.’

FeWeb vraagt de Minister van Financiën en de regering om eerst het overleg over de fiscale hervorming op te starten ‘alvorens specifieke maatregelen blindelings door te drukken’. ‘De afschaffing van het fiscaal regime leidt dus tot banenverlies en een braindrain van het schaarse digitaal talent.’ Eerder uitte ook al Agoria, de vereniging van de technologiesector in ons land, zijn bezorgdheid over dit thema.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-18T09:07:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.