Who's next? Google ontslaat 12.000 mensen

Dit artikel delen:

Alphabet, het moederbedrijf van Google, ontslaat twaalfduizend medewerkers, zo'n zes procent van het personeelsbestand. Er werden de afgelopen twee jaar veel mensen aangenomen en nu beseft het bedrijf dat dit niet meer past in de huidige economische situatie, schrijft ceo Sundar Pichai. Het is het zoveelste techbedrijf dat werknemers op straat zet.

Pichai besluit tot de personeelsreductie na een kritische herbeoordeling van producten en activiteiten en de potentie daarvan. 'Om die volledig te benutten, moeten we moeilijke keuzes maken', schrijft hij in een blog. 'Daarom hebben we een rigoureus onderzoek uitgevoerd in alle productgebieden en functies om ervoor te zorgen dat onze mensen en functies zijn afgestemd op onze hoogste prioriteiten als bedrijf.' De verdere ontwikkeling van ai-capaciteit is een van prioriteiten.

Afgelopen najaar werd duidelijk dat de zaken bij Alphabet niet echt lekker liepen. Door de zwakke wereldeconomie en de sterke dollar neemt de omzet af. Er komt minder geld binnen met advertenties, de grote cashcow van het concern. In september kregen sommige medewerkers te horen dat ze intern opnieuw moesten solliciteren. Een recente uitdaging vormt de plotse opmars van ai-tools als ChatGPT en Dall-E2, die de ai-strategie van Alphabet kunnen dwarsbomen.

Niet alleen Google

De ontslagen vallen niet alleen bij Google, maar ook bij andere onderdelen van Alphabet. Ook merken als Android, YouTube, Google Cloud, Waymo en DeepMind vallen onder dit bedrijf. Het concern heeft geen verdere details bekendgemaakt. Het is dus ook onbekend wat de gevolgen zijn voor medewerkers in Nederland en België.

Google is het zoveelste techbedrijf dat snijdt in het personeelsbestand. Deze week maakte Microsoft 11.000 ontslagen bekend. Ook Sophos meldt nu tien procent personeelsreductie. Eerder deze maand werd bekend dat Salesforce een kleine 8.000 mensen ontslaat (tien procent van het aantal medewerkers) en november kregen 11.000 medewerkers van Facebook-moederbedrijf Meta de bons. Ook bedrijven als Cisco, Citrix, HP, Intel, Stripe en Twitter staan in het teken van gedwongen personeelsvertrek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-20T16:25:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.