Who's next? IBM en SAP kondigen ontslagrondes aan

Bij presentaties jaarcijfers

Dit artikel delen:

IBM schrapt ongeveer 1,5 procent van zijn wereldwijde personeelsbestand, wat neerkomt op het ontslag van zo'n 3.900 employees. Ook SAP snijdt in de organisatie. Het Duitse enterprise resource planning (erp)-softwareconcern ontslaat circa drieduizend medewerkers, met name in de Verenigde Staten. Eerder al maakten diverse andere it- en techbedrijven ontslagrondes bekend, waaronder Microsoft, Google, Amazon, Salesforce, Intel en Sophos.

De nieuwe reorganisatie bij IBM is gericht op werknemers die overblijven na het afstoten van de Kyndryl- en Watson Health-eenheden en kosten het bedrijf ongeveer driehonderd miljoen dollar, zei financieel directeur James Kavanaugh tegen persbureau Bloomberg. Wel verwacht Big Blue nog steeds personeel aan te nemen in de 'hoger groeiende segmenten' van de ict-markt, zoals de hybride cloud en artificiële-intelligentie-oplossingen.

IBM behaalde in het afgelopen boekjaar 2022 een omzet van 60,5 miljard dollar, een stijging van 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarvan kwam 22,4 miljard van de hybride-cloudactiviteiten, een groei van 11 procent. De nettowinst daalde fors van 4,7 miljard in 2021 naar 1,8 miljard dollar. Een lichtpuntje is de stijging van de nettowinst in het vierde kwartaal van 2022: van 2,3 miljard (slotkwartaal 2021) naar 2,7 miljard bij een nagenoeg gelijkblijvende omzet van 16,7 miljard dollar.

SAP

Erp-softwareconcern SAP presenteerde eveneens zijn jaarcijfers. Het bedrijf zag in 2022 zijn jaaromzet met 11 procent stijgen tot 30,9 miljard euro, maar de nettowinst in vergelijking met 2021 met ruim twee derde dalen tot 1,71 miljard euro. Bij de presentatie kondigde SAP de kosten jaarlijks  met 350 miljoen euro te willen verlagen (effectief vanaf 2024).

Daarvoor gaat het wereldwijd drieduizend banen schrappen. Daarnaast wil SAP zich concentreren op de groei rond het traditionele gebied van erp-software en de cloudmogelijkheden ervan om de winstgevendheid te vergroten. Met bijvoorbeeld als gevolg de verkoop van het meerderheidsbelang in de Amerikaanse dochteronderneming Qualtrics. Dat is een bedrijf dat software maakt om tevredenheid onder klanten en medewerkers op te meten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-26T12:22:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.