Philips schrapt 10 procent van banen in Nederland

Dit artikel delen:

Philips schrapt dit jaar 1.100 banen in Nederland. Het gaat om medewerkers op het hoofdkantoor in Amsterdam en bij vestigingen in Best en Eindhoven. De ontslagronde omvat tien procent van het werknemersbestand in Nederland. De ingreep volgt op een eerdere reorganisatie die eind 2022 werd aangekondigd. Philips schudt vooral de r&d-tak op.

Dat blijkt uit een toelichting van directeur Roy Jakobs op de jaarcijfers van 2022. Het bedrijf leed in 2022 een verlies van 1,6 miljard euro en zag de omzet met drie procent dalen. Dat kwam door inflatiedruk, Covid-maatregelen in China en de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne waardoor toeleveringsproblemen ontstonden. Hoewel niet vermeld, liep het concern een flinke deuk op in haar imago door een grote terugroepactie van apparatuur die gebruikt wordt voor mensen met apneu.

De nieuwe ontslagronde komt boven op een eind oktober 2022 aangekondigde sanering van vierduizend banen, waarvan achthonderd in Nederland. De toen net benoemde Philips-directeur Jakobs liet toen al doorschemeren dat er nog meer functies geschrapt zouden worden.

R&D-structuur aangepast

"De businessunits worden verantwoordelijk voor vrijwel het gehele r&d-traject"

Om de resultaten te verbeteren, wordt een nieuwe strategie gepresenteerd. ‘Door onze focus gaan we het met minder mensen doen, ook in Nederland. Dat vind ik moeilijk en pijnlijk voor de collega’s die dit direct raakt, maar dit is noodzakelijk’, stelt Jakobs.

De businessunits worden verantwoordelijk voor vrijwel het gehele onderzoeks- en productontwikkelingstraject. Negentig procent van de r&d-activiteiten zal daar plaatsvinden. Voorheen was dat zeventig procent. Het bedrijf richt zich op autonome groei van activiteiten zoals echografie, beeldgestuurde behandelingen, patiëntbewaking in het ziekenhuis en thuis, en persoonlijke verzorging.

Onderzoekers, ontwerpers, inkopers en commerciële functies komen in één team waarin ze samen werken aan vernieuwingen die direct impact moeten hebben op consumenten, patiënten en artsen. Om dat te bereiken wordt een deel van de r&d-functies vanuit het Philips Innovation Center in Eindhoven overgeheveld naar de bedrijfsonderdelen van Philips, waaronder het productie-en innovatiecentrum in Best.

Management en verhuizing

Ook haalt Jakobs de bezem door de directie van het bedrijf. Kees Wesdorp vertrekt als hoofd van de divisie voor diagnose-apparatuur, en Vitor Rocha verdwijnt als topmanager voor de Amerikaanse markt. Hij wordt vervangen door de Amerikaan Jeff DiLullo. Ook wordt een nieuw bestuurslid aangetrokken; de Amerikaan Steve Baca wordt verantwoordelijk voor patiëntveiligheid.

Philips kondigt ook een verhuizing aan. Begin 2025 verruilt het zijn hoofdkantoor in de Breitnertoren aan de Amstel voor een kleiner kantoor aan de Amsterdamse Zuidas.

CNV geschokt

Vakbond CNV reageert geschokt op de aankondiging van het nieuwe banenverlies bij Philips. De reorganisatie waarbij 1,100 banen verdwijnen en drieduizend werknemers hun functie zien ‘verschuiven’, biedt volgens de bond geen enkele garantie op rustig vaarwater.

CNV-bestuurder Arjan Huizinga: ‘Ook de vorige vier ceo’s, tussen 1990 en 2022, begonnen hun aanstelling met het doorvoeren van grote veranderingen. Waarom zou weer een nieuwe koers Philips deze keer wél helpen op de lange termijn?’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-30T11:56:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.