Who's next? Meta snijdt opnieuw duizenden banen weg

Dit artikel delen:

Weer gaat Meta tienduizend banen schrappen, boven op het vorig jaar aangekondigde massaontslag van 11.000. De moeder van Facebook komt als eerste Big Tech-bedrijf met een tweede ronde van personeelsreducties.

Topman Mark Zuckerberg acht een bredere herstructurering gewenst, nu de economie er minder rooskleurig voorstaat. Een lange periode van toenemende geopolitieke spanningen en kostbare nieuwe regelgeving staat voor de deur. Bovendien lijkt het tijdperk van uiterst lage rente ten einde.

Meta gaat de tering naar de nering zetten. 2023 wordt het jaar van de efficiency. Het bedrijf zet een streep door dure projecten die niet snel hun geld opleveren zoals de ontwikkeling van een aantal ‘wearables’. ‘Ik heb de indirecte kosten van projecten met een lagere prioriteit onderschat,’ aldus Zuckerberg die bij de vorige organisatie nog de indruk vestigde dat het daarbij bleef.

Meta zit qua organisatie nog in een te ruim jasje, meldt Zuckerberg. Veel managers waren alvast aangesteld, vooruitlopend op hoge groei. Nu dat er voorlopig niet meer inzit, snijdt Meta allerlei tussenlagen weg.

Met name in het middenkader komen kaderfuncties te vervallen. Een manager moet ongeveer tien mensen onder zich hebben. Anders loopt zijn functie gevaar. Bovendien verschuift het accent naar uitvoerend werk. Zuckerberg wil dat regelneven ‘individuele bijdragers’ worden.

Het platter maken van de organisatie heeft ook als te verwachten voordeel dat Meta slagvaardiger kan handelen. Volgens Zuckerberg draagt elke laag in de hiërarchie bij tot vertraging. Ook werk je zo risicomijdend gedrag in de hand. Hoe meer managers des te groter de neiging ergens de scherpe kantjes van af te halen. De ondernemingsleiding krijgt zo geen goed beeld van wat er speelt.

De personeelswerving wordt op een laag pitje gezet. Dat zal met name hr-functies kosten. Vijfduizend  vacatures blijven open staan. Meta gaat daar geen mensen voor aantrekken. Ontwikkelaars worden overigens nauwelijks getroffen door de reorganisatie.

Sinds vorig jaar hebben Amerikaanse techbedrijven al een kleine 300.000 banen geschrapt. Vooral Amazon (-18.000), Alphabet/Google (-12.000), Microsoft (-10.000), Salesforce (-8.000), Dell (-6.600), IBM (-3.900) en SAP (-3.000) snijden in hun organisatie. In Europa blijven dit soort ingrepen vooralsnog voor zover bekend beperkt tot Ericsson (-8.500), SAP (-3.000) en Sophos (-300).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-14T18:40:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.