Ordina geeft zich over aan Franse Sopra Steria

Dit artikel delen:
Veiling

Ordina kan zich vinden in het bod van de Franse it-dienstverlener Sopra Steria van 5,75 euro per aandeel. Dat brengt de totale waarde van het beursgenoteerde Nederlandse bedrijf op een kleine 520 miljoen euro.

Beleggers denken dat de it-dienstverlener uit Nieuwegein meer waard is en er nog nog meer partijen interesse hebben in Ordina. De beurskoers veerde vanmorgen dan ook 24 procent op tot 5,9 euro. De overname van Ordina door Sopra Steria is dus nog niet beklonken.

Ordina zei vorige week woensdag al van verschillende kanten niet-bindende voorstellen te hebben ontvangen. Het bod van 5,75 euro betekent een premie van 36 procent op de slotkoers van 14 maart, de dag voordat Ordina bevestigde open te staan voor een overname. De kans bestaat dat een andere gegadigde hier overheen gaat.

Analisten van ABN Amro meldden afgelopen vrijdag dat ten minste twee bieders in beeld zijn. De bank hield er ook rekening mee dat investeerder Teslin alle aandelen zou overnemen. Maar dat is niet het geval. Teslin (15 procent) en Mont Cervin (11 procent), Ordina’s twee grootste aandeelhouders, scharen zich namelijk achter het bod van de Fransen. Ook Ordina-topman Jo Maes en zijn cfo willen hun aandelen aan Sopra Steria aanbieden.

Parijs

Sopra Steria is aan een reeks overnames bezig in de Benelux. Eind vorig jaar namen de Fransen het Belgische Tobania over. De onderneming uit Parijs houdt zich bezig met consultancy, digitale diensten en software-ontwikkeling. Het huidige aantal werknemers is 46.000. Samen met Idemia kreeg Sopra Steria onlangs een Europees raamcontract van ruim driehonderd miljoen euro voor de bewaking van de Schengen-grenzen met biometrische systemen. Beide bedrijven hebben de EU al diverse ‘mission critical’ it-systemen geleverd.

Ook heeft Sopra Steria ervaring in het werken met overheden, een gebied waar ook Ordina goed thuis is. De combinatie met Ordina maakt het bedrijf ook tot een sterke partij op gebied van it-consultancy in de Benelux. Jo Maes wordt straks verantwoordelijk voor de gecombineerde Benelux-regio. Hij gaat beide bedrijven in België en Luxemburg ook integreren, daarbij ondersteund door Michel Lorgeré, de huidige ceo van Sopra Steria Benelux.

Sopra Steria behaalde vorig jaar een omzet van ongeveer 5,1 miljard euro. De onderneming heeft voldoende contacten en krediet achter de hand om de overname van Ordina te financieren. Ordina telt zo’n 2.800 werknemers. De omzet bedroeg vorig jaar 429 miljoen euro.

Beide bedrijven verwachten de transactie in de tweede helft van dit jaar te kunnen afronden. Met de overname van Ordina verdwijnt een van de laatste it-dienstverleners van de Amsterdamse effectenbeurs.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-21T10:46:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.