Ai-effect op arbeidsmarkt minder groot dan verwacht

Dit artikel delen:

De automatisering van arbeidstaken is de afgelopen twee jaar slechts met een procent toegenomen. Dat is fors lager dan de verwachtingen van leidinggevenden en medewerkers in 2020. Dat blijkt uit het Future of Jobs-rapport van het World Economic Forum (WEF).

Ondervraagden schatten in dat rapport dat 34 procent van alle bedrijfsgerelateerde taken door machines of computers wordt uitgevoerd. Dat is een toename van een procent ten opzichte van het automatiseringsniveau dat bij het vorige onderzoek in 2022 werd geschat.

In 2020 dachten de ondervraagden dat bijna de helft van de bedrijfstaken binnen vijf jaar geautomatiseerd zouden zijn. Gemiddeld genomen hebben zij ten opzichte van 2020 hun voorspellingen voor toekomstige automatisering met 5 procent naar beneden bijgesteld, van 47 procent automatisering in 2025 (onderzoek 2020), naar 42 procent  automatisering in 2027 (meest recente onderzoek). Volgens de onderzoekers zijn de respondenten tot het inzicht gekomen dat ai bijdraagt aan ondersteuning van arbeidstaken in plaats van het volledig verdwijnen van werk. 

Ze denken dat taakautomatisering in 2027 afhankelijk van de soort taak sterk zal variëren. Gedacht wordt dat een derde van de redenering en besluitvorming dan geautomatiseerd is tot wel twee derde van de informatie- en gegevensverwerking.

Robots en ai

Een groot deel van de ondervraagde bedrijven verwacht dat technologische ontwikkelingen tot banenverlies zal leiden, maar dat dit op andere plekken juist  banen oplevert. Ze denken dus dat de opkomst van robots tot een netto banenverlies zal leiden terwijl ai juist nieuwe banen kan creëren.

Werkgevers verwachten de komende vijf jaar een groei van 69 miljoen banen en een afname van 83 miljoen banen. Wereldwijd betekent dat een afname van de 2 procent van de huidige werkgelegenheid.

Volgens het rapport hebben ongeveer zes op de tien medewerker voor 2027 extra opleidingen of trainingen nodig omdat een deel van hun werk overbodig wordt door automatisering en ze op andere gebieden juist ai kunnen inzetten om hun werk uit te kunnen voeren. Het gaat dus vooral om analytische vaardigheden of het omgaan met kunstmatige intelligentie. Minder dan de heft van de werknemers zegt op dit moment voldoende opleidingen te kunnen volgen om bij te blijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-01T12:25:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.