Bram Nauta geëerd om energiezuinige chip-schakeling

Wetenschapper verdiende geen cent aan basis voor energiezuinige bluetooth- en wifi-chips

Dit artikel delen:

Roelof Bleker, burgemeester van Enschede (rechts) reikt de award uit aan Bram Nauta.

Hoogleraar chipontwerp aan de Universiteit Twente Bram Nauta heeft een Dutch Innovation Award ontvangen voor zijn bijdrage aan de wereldwijde chipontwikkeling. Nauta is de geestelijk vader van de Nauta-schakeling. Dat is de geïntegreerde schakeling die de basis heeft gelegd voor energiezuinige bluetooth- en wifi-chips.

De Dutch Innovation Award is een prijs voor Nederlandse pioniers met wereldwijde impact door een technische, wetenschappelijke, artistieke, maatschappelijke of sociale innovatie. De prijs, die voor het eerst werd uitgereikt, is bedoeld om zichtbaar te maken welke Nederlandse pioniers het verschil maken als het gaat om innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van de toekomst.

Nauta ontvangt de award tijdens de Dutch Innovation Days in Enschede, een innovatiefestival gericht op innovatie, technologie en creativiteit, vernieuwers, wetenschappers, kunstenaars en bedrijven uit verschillende sectoren.

Wereldwijde erkenning

Volgens de jury, bestaande uit Miriam Luizink van het Nijhmeegse Chip Integration Technology Center, Jaap Beernink, directeur van de Twentse incubator Novel-T en Arlette Kerkhof, hoofd creatief entrepreneurschap aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten, heeft Nauta grenzen verlegd en een standaard gecreëerd die wereldwijd wordt toegepast in de chipsector.

‘Iedereen heeft er dagelijks mee te maken, van hun mobiele telefoon en thuisnetwerk tot in de operatiekamer en het vliegtuig. Nauta wordt hiervoor wereldwijd erkend’, schrijven ze.

‘Geen cent aan verdiend’

Nauta is verheugd met de erkenning voor zijn werk en missie. ‘Ik heb er nooit een cent aan verdiend, maar het is wel een fantastisch goed ding. En we blijven die trends zetten in bronnen en aanpak. Schakelingen die tien keer sneller, zuiniger of kleiner zijn. Daar gaan anderen dan mee aan de slag. Ik ben ervan overtuigd dat we elektronica sneller, goedkoper en kleiner zullen blijven maken, zodat we de wereld kunnen veranderen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-15T15:19:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.