HP sust inkt-rel voor nu met firmwarefix

cartridges

HP Inc. sust de ophef over het bewust buiten spel zetten van inktcartridges van derden. Er komt toch een corrigerende firmware-update, maar daarmee is de kous niet af.

Sinds 13 september weigeren bepaalde modellen HP-printers afdrukken te maken met inktcartridges van derde partijen. De helpdesk van HP Inc. heeft getroffen klanten aanvankelijk verteld dat dit een fout was van een recente firmware-update en dat dit hersteld zou worden. Deze mededeling is later echter gecorrigeerd door een officiële verklaring van HP Inc. De firmware-update is bewust doorgevoerd en er komt geen fix, was de reactie die Computable nog kreeg.

Correctie is optioneel

Nu komt de pc- en printerproducent hier toch op terug. Coo (chief operating officer) Jon Flaxman belooft in een nieuwe verklaring dat het bedrijf een firmware-update zal uitbrengen die de zogeheten ‘dynamic security feature’ verwijdert uit HP-printers. De dynamische securityfunctie is de toevoeging aan printerfirmware die inktcartridges van derde partijen blokkeert. Flaxman spreekt van 'ongeteste third-party cartridges die gekloonde beveiligingschips gebruiken'.

De nu beloofde firmwarefix is echter een optionele update. Gebruikers en beheerders moeten deze dus zelf selecteren en installeren. Dit in tegenstelling tot de security-update voor bepaalde inkjetprintermodellen die maanden terug is gedistribueerd. Sindsdien is de timer gaan aftellen naar de blokkeringsdatum van 13 september. Volgens coo Flaxman is slechts een klein aantal klanten geraakt door deze kwestie.

Vertrouwen

De optionele update die HP nu maakt, moet over twee weken gereed zijn. Details over die release zijn dan op de HP-supportsite te vinden. 'In de tussentijd kunnen klanten met dringende zorg-issues ons bereiken op een toegewijd supportcentrum: print-hpi@hp.com', schrijft HP-topman Flaxman.

Ondertussen wordt HP Inc. ervan beschuldigd het vertrouwen in updates te ondermijnen. Het gebruik van een security-update om cartridges zonder HP-beveiligingschip te blokkeren, komt volgens de digitale burgerrechtenorganisatie EFF neer op misbruik van vertrouwen. De EFF spreekt van een anti-feature, die klanten benadeelt. Het eist dat HP Inc. vijf corrigerende stappen neemt, waaronder excuses maken en een corrigerende update uitbrengen.

Voortaan beter communiceren

De printerleverancier doet dit nu wel, maar voldoet niet volledig aan de eisen van de EFF. Zo stelt Flaxman in zijn verklaring dat HP Inc. deze 'authenticateprocedure' voor inktcartridges beter had moeten communiceren. Hij biedt daarvoor zijn excuses aan en zegt dat er voortaan beter gecommuniceerd zal worden. Flaxman wil klanten meer begrip geven over HP Inc.’s zorgen over gekloonde en nagemaakte printer-supplies, zoals dus inktcartridges.

Daarnaast geeft de coo aan dat HP Inc. niet zal stoppen met het weren van gekloonde inktcartridges. 'We blijven security-features gebruiken om de kwaliteit van onze klantervaring te beschermen, de integriteit van onze printsystemen te beschermen, en ons intellectueel eigendom te beschermen.' Dit omvat ook de inzet van authenticatiemethodes waardoor sommige cartridges van derden niet meer werken, aldus de topman.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-29T10:32:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.