België scoort behoorlijk op digitaliseringsindex

Europese aanbesteding Europa vlaggen

België behaalt de zesde plaats op de Desi-score, de Digital Economy and Society-Index van de EU die meet hoe digitaal de lidstaten zijn. De digitalisering van de overheid en de prijzen van internet en mobiele breedband zijn werkpunten.

De meest vooruitstrevende digitale landen in de EU zijn volgens de Desi-score Denemarken, Finland, Zweden en Nederland. Luxemburg en België volgen op die kopgroep. Roemenië, Bulgarije, Griekenland en Italië zijn de hekkensluiters. Het blijkt ook dat de kloof tussen landen die het goed doen en landen die achterblijven, groter wordt.

De behoorlijke score van België is vooral te danken aan het luikje ‘connectivity’, daar halen we de derde hoogste score van Europa, na Nederland en Luxemburg. Snel breedband is beschikbaar voor 99,9 procent van alle huishoudens en 81 procent van de verbindingen heeft minstens 30 Mbps. Veel minder goed scoren we als het gaat over mobiele breedband, hier maakt slechts 68 procent van de Belgen gebruik van. Ook in de prijs van vaste internetverbindingen laten we steken vallen. Dit kost het gemiddelde Belgische gezin zo’n 1,3 procent van het huishoudinkomen en daarmee staan we op de achttiende plaats in Europa.

Ook wat betreft ‘integratie van technologie door bedrijven’ scoren we goed, met een vijfde plaats. Het inzetten van sociale media, het gebruik van cloudtechnologie of van elektronische facturen is behoorlijk goed doorgedrongen tot de bedrijven.

Het grootste werkpunt van België is evenwel de digitalisering van de overheid. Het afgelopen jaar stagneerde die vooruitgang ook, zo concludeert de Europese Commissie. Voor het gebruik van open data staan we op de 21e plaats, voor online diensten op veertien. Zowat 40 procent van de Belgische internetsurfers maakt gebruik van eGovernement-diensten. Daarmee staan op de tiende plaats. 

Meer over de mogelijkheden van data

Voor bedrijven draait alles anno 2017 om data. Daarom is het thema van de ICT-vakbeurzen Infosecurity.be, Storage Expo en The Tooling Event in 2017: Data Centric World. Bezoekers krijgen hier inzicht in de ontwikkelingen in IT-security, IT-storage en servicemanagement. De vakbeurzen vinden plaats op 22 en 23 maart in Brussels Expo. Bezoek nu de website voor meer informatie over het thema, het programma en een gratis ticket.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-03T13:28:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.