Digitalisering betekent banenverlies

werkplek

Veel ondernemingen verwachten dat het aantal banen dat er door de digitalisering bijkomt, niet opweegt tegen het aantal banen dat verloren gaat. Dat blijkt uit een bevraging bij bijna vijfhonderd bedrijfsleiders door het hr-dienstenbureau Acerta waarover de krant L’Echo bericht.

De digitalisering, automatisering en robotisering die de komende jaren in alle hevigheid toeslaat, zal banen creëren, zeker bij profielen die met die technologieën kunnen omgaan. Veel bedrijfsleiders denken echter dat er netto meer banen zullen verdwijnen van werknemers die overbodig worden, dat dan er bijkomen.

De impact zal over alle sectoren voelbaar zijn, zeggen de bedrijfsleiders, zowel in de industrie, de banken en verzekeringen, als in de dienstensector. Ongeveer acht op de tien onder hen meent dat ze meer dan vijf procent van hun personeel moeten afdanken. Bijna de helft verwacht dat de impact van de robotisatie pas echt doorbreekt over drie tot vijf jaar.

Vooral de hoge salariskosten en de verbeterde competitiviteit doet bedrijfsleiders overwegen om robots in te zetten. Zeker de middengroep werknemers die administratief werk doet, moet zich zorgen maken. Zeer hooggeschoolde en zeer laaggeschoolde arbeiders blijven buiten schot. Exact dezelfde baan echter een hele carrière lang uitvoeren, zal steeds meer tot het verleden horen.

De Waalse minister van Begroting Christophe Lacroix (PS) lanceerde vorig jaar het idee van een ‘robottaks’ die bedrijven die een ‘buitensporige automatisatie’ doorvoeren, moeten ophoesten. Lacroix’ voorstel werd door veel andere politici weggelachen, maar ondertussen opperde ook Microsoft-oprichter Bill Gates hetzelfde idee.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-31T09:23:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.