Decroo wil digitale kloof dichten met 5,6 miljoen euro

Het Digital Belgium Skills Fund, een initiatief van minister van Digitale Agenda Alexander De Croo in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting om maatschappelijk kwetsbare jongeren digitale vaardigheden bij te brengen, heeft 37 nieuwe projecten geselecteerd. Die ontvangen in totaal 5,63 miljoen euro.

Voor de tweede projectoproep van het fonds dienden 162 organisaties een kandidaatsdossier in, vijftig meer dan bij de eerste oproep. Een jury selecteerde 37 projecten, 21 Nederlandstalige en zestien  Franstalige, die elk maximum een half miljoen euro ontvangen.

De meeste projecten zijn gericht op opleiding en vorming. De steun van het fonds willen ze onder meer gebruiken om materiaal aan te kopen en opleiders en coördinatoren te betalen. Zo is er bijvoorbeeld Wannawork in Antwerpen, dat maatschappelijk kwetsbare jongeren (17-29 jaar) digitale vaardigheden bijbrengt via workshops, boot- en summercamps en beroepsgerichte opleidingen en die jongeren laten doorstromen naar de arbeidsmarkt. BeCode, dat er in 2017 er al bij was, leidt (jong)volwassenen op tot professionele programmeurs, ongeacht hun achtergrond of voorkennis. Na een succesvol pilootproject in Brussel, zal BeCode het project nu verder uitrollen in Vlaanderen en Wallonië. Robot Code van La Scientothèque geeft workshops en stages in programmeren en initiatie in de robotica voor kwetsbare Brusselse jongeren tussen acht en achttien jaar. Het diept uit hoe op school programmeren aan bod kan komen. Interface3Namur, dat in 2017 ook steun kreeg, stimuleert jongeren tussen achttien en dertig jaar in het project ‘Mijn toekomst is digitaal’, om digitale vaardigheden te ontwikkelen aan de hand van drie vormingen: softwareontwikkeling, digitale geletterdheid en digitale vaardigheden om diensten te ontwikkelen voor kmo’s.

‘De digitale revolutie is een kansenrevolutie’, zegt minister De Croo. ‘Iedereen kan het in de digitale wereld maken als je maar de juiste vaardigheden hebt. Daarom is het zo belangrijk dat we met het Digital Belgium Skills Fund investeren in maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-02T14:50:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.