EU en Japan gaan ook data vrij laten stromen

Europa en Japan hebben deze week niet alleen een verregaand vrijhandelsakkoord rond producten en diensten afgesloten, de twee partijen gaan ook de vrije doorstroom van data vergemakkelijken.

De nieuwe data-overeenkomst voorziet dat bedrijven zonder veel problemen data van en naar de twee handelsblokken kunnen versluizen. Daarvoor is dan geen bijkomende toestemming nodig. Het gaat om bijvoorbeeld informatie over werknemers, maar ook nummers van kredietkaarten of browse-gewoonten van onlineconsumenten die gebruikt kunnen worden om hen gepersonaliseerde reclame voor te schotelen.

De Europese privacystandaarden zijn daarbij gewaarborgd, zo zegt commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, ook in Japan. Als er Europeanen klachten hebben over Japanse bedrijven, kunnen ze terecht bij de Japanse autoriteiten.

‘Data zijn de brandstof van de wereldwijde economie’, zegt EU-commissaris Vera Jourová van Justitie en Consumentenbescherming. ‘Door samenwerking kunnen we de mondiale standaarden voor databescherming zetten en leiderschap tonen op dit belangrijke terrein.’

De deal kwam er in de marge van het grootschalige vrijhandelsakkoord dat Europa en Japan dinsdag ondertekenden. De twee landen beloven om de invoerrechten op producten en diensten geleidelijk aan volledig af te bouwen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik begrijp het niet. Het is dus niet zo dat we bvb geen roamingkosten zouden moeten betalen dus iets waar de consument wat aan heeft? Nee, het gaat over 'informatie over werknemers'? en klikgedrag (wat Google, FB et al sowieso al doen). Waarom voelt dit aan als een slechte deal? Of had Juncker weer last van 'evenwichtstoornissen'?

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-19T11:49:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.