Opnieuw onderzoek naar Microsoft-fraude

Amerikaanse overheid doet nu onderzoek naar illegale softwareverkoop in Hongarije

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Security and Exchange Commission (SEC) doen onderzoek naar Microsoft in een mogelijk omkopingsschandaal in Hongarije. De softwarereus verscheen eerder al in 2013 op de radar van justitie in verband met frauduleuze praktijken in China, Italië en Roemenië. Ook in Pakistan en Rusland zouden mogelijk partijen omgekocht zijn.

De Amerikaanse overheid verdenkt Microsoft ervan dat het in Hongarije tussen 2013 en 2014 pakketten als Word en Excel met flinke kortingen verkocht aan kleinere ondernemingen, die de software vervolgens tegen veel hogere prijzen aan de Hongaarse regering aanboden. Vermoed wordt dat de prijsverschillen gebruikt zouden zijn om smeergeld te betalen.

De Wall Street Journal meldt dat Microsoft een intern onderzoek begonnen is. Het bedrijf werkt naar eigen zeggen ook mee met de autoriteiten. Een woordvoerder van Microsoft laat aan de krant weten dat naar aanleiding van de zaak in Hongarije vier medewerkers ontslagen zijn. ‘We zijn toegewijd aan ethische zakelijke praktijken en zullen geen compromissen sluiten rond deze standaarden’, aldus de woordvoerder.

Ook in 2013 werd Microsoft door de Amerikaanse autoriteiten gelinkt aan soortgelijke claims in China, Italië, Roemenië, Pakistan en Rusland, waarbij ambtenaren zouden zijn omgekocht. Het is onbekend wat de status van het onderzoek naar die beschuldigingen is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-27T11:58:00.000Z Cees Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.