Helft van Belgische jongeren gsm-verslaafd

Smartphone gsm

Ongeveer de helft van alle Belgische jongeren voelt zich verslaafd aan z’n smartphone. Zo blijkt uit een onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen waarover De Standaard bericht. Desondanks zeggen jongeren veel voordelen te ondervinden van hun gsm.

Het ziekenfonds ondervroeg voor zijn enquête 976 jongeren tussen 12 en 23 over hun digitale welzijn. Daaruit blijkt dat ongeveer de helft van de ondervraagden zichzelf als ‘verslaafd aan de smartphone'  omschrijft. Zelfs bij de jongste groep 12 tot 15 duikt het fenomeen op. Hetzelfde aantal jongeren is ook vatbaar voor Fomo: fear of missing out, de angst om zaken te missen als ze niet online zijn.

Acht op de tien jongeren gebruikt elke dag sociale media, gemiddeld zo’n negentig minuten. Er wordt dan ook evenveel in het echt als virtueel gecommuniceerd. Online communicatie heeft wel enkele belangrijke voordelen, geven de ondervraagden aan: je hebt meer tijd om na te denken voor je iets zegt, emoji’s kunnen je emoties beter overbrengen en timide jongeren kunnen zich beter uitdrukken.

Opvallend is dat maar één op de drie ouders het smartphonegebruik van hun kinderen in de gaten houdt. Bij 12- tot 15-jarigen is dat nog altijd ‘maar’ zes op tien. Kinderen blijken het anderzijds anders wel te appreciëren als er duidelijke afspraken over de gsm worden gemaakt.

Veel jongeren vinden zichzelf ook mediawijs en beslagen in het gebruik van de smartphone en sociale media. Zo kunnen veruit de meeste jongeren hun berichtjes afschermen en enkel toegankelijk maken voor vrienden en maakt driekwart zijn privacy-instellingen strenger. Toch brengen sociale media ook negatieve ervaringen mee: de helft had al last van cyberpesten, twintig procent ervaart sociale druk om op sociale media aanwezig te zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-17T10:47:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.