Apple en Google luisteren niet meer mee

Zowel Apple als Google stoppen (voorlopig) met het beluisteren van gesprekken die werden opgenomen via hun stemassistenten Siri en Google Assistent. De gesprekken werden getranscribeerd door onderaannemers.

Dat de twee technologiegiganten meeluisteren naar gesprekken in de woon- (en slaapkamers) van hun gebruikers bracht eind vorige maand een storm van verontwaardiging op gang. Veel gebruikers hadden immers geen idee dat hun gesprekken werden doorgestuurd naar de servers van de betrokken bedrijven. Onder de gesprekken die bij Apple en Google belandden waren conversaties over drugsdeals, medische gesprekken en intieme slaapkamergeluiden. In de gebruiksvoorwaarden van de stemassistenten wordt over deze manier van handelen niet gerept.

De twee bedrijven verdedigden zich aanvankelijk door te stellen dat minder dan één procent van alle gesprekken werden doorgestuurd en dat deze manier van werken noodzakelijk was om de kwaliteit van de stemassistent te verbeteren. Het zou volgens hen ook onmogelijk zijn om na te gaan bij wie de gesprekken precies zijn opgenomen, omdat ze worden geanonimiseerd. Er werd ook gesteld dat het ging om gevallen waarin de digitale butler per ongeluk begon te luisteren, omdat het apparaat dacht dat het ‘Hey Siri’ of ‘OK, Google’ hoorde. Tegenover de Britse krant The Guardian stelt een klokkenluider echter dat Apple ook het onbedoeld meeluisteren, zonder voorafgaande spraakopdracht, toestaat.

Google en Apple laten nu weten dat ze stoppen met het transcriberen van de gesprekken in de Europese Unie. In het geval van Google worden alvast de komende drie maanden de gesprekken niet opgeschreven, laat het bedrijf weten aan een Duitse privacy-waakhond. Apple zegt dat het in een volgende versie van Siri de gebruikers de keuze zal geven of bepaalde gesprekken worden doorgestuurd of niet.

Overigens laat ook Amazon mensen meeluisteren naar opnames die werden verzameld via Alexa, zijn digitale assistent. Dat meldde het persbureau Bloomberg al in april.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-02T11:07:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.