Onder druk meldt Skype zich als telecomdienst

Na verloren zaak aan het Hof van Justitie legt Microsoft-dochter zich neer bij verplichte registratie bij ACM

Foto: ArthurStock (Shutterstock.com)

Skype is sinds deze maand in Nederland officieel aanbieder van een openbare elektronische communicatiedienst. Na wat gemor heeft het bedrijf, onderdeel van Microsoft, zich geregistreerd bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Er hing hen een dwangsom van vijftigduizend euro per dag boven het hoofd. Die komt nu te vervallen.

De ACM oordeelde al in oktober 2017 dat Skype zich onterecht niet als telecomdienst had geregistreerd voor zijn product SkypeOut, waarmee gebruikers 'gewone' telefoonnummers kunnen bellen. Het bedrijf was van mening dat het slechts een internetdienst betreft en dat het niet verantwoordelijk is voor het overbrengen van signalen via het telefonienetwerk.

De toezichthouder legde destijds een last onder dwangsom op (pdf). Daarbij zou Skype vijftigduizend euro moeten betalen voor elke dag dat deze in gebreke blijft, met een maximum van vijfhonderdduizend euro. 

Hof van Justitie

Het eerdere besluit van de ACM werd opgeschort in afwachting van de uitspraak van het Hof van Justitie, in een zaak die Skype eerder had aangespannen tegen de Belgische toezichthouder BIPT. Ook deze waakhond had namelijk geoordeeld dat SkypeOut een telecomdienst is, iets wat Skype betwistte. 

Bij het Hof ving Skype afgelopen juni echter bot. Europa's hoogste gerechtshof bepaalde dat Skype wel degelijk een telecomdienst aanbiedt om tegen betaling vaste en mobiele telefoonnummers te bellen. 

Nu Skype zich bij de autoriteit alsnog heeft geregistreerd als aanbieder van een openbare elektronische communicatiedienst, is het bedrijf niet meer in overtreding en vervalt dus de dwangsom, aldus de ACM.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-21T14:09:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.