Toyota bouwt stad van de toekomst

city lichtjes

De Japanse autofabrikant Toyota gaat een ‘stad van de toekomst’ bouwen. Dat heeft het bedrijf aangekondigd op de CES in Las Vegas. De stad met tweeduizend inwoners komt aan de voet van Mount Fuji en zal qua vervoer en energie volledig op waterstof gebaseerd zijn.

De stad, Woven City gedoopt, verrijst op een 175 hectare groot terrein. Het project is bedoeld als een levend laboratorium en zal als thuis dienen voor onderzoekers en wetenschappers die zich bezighouden met de ontwikkeling en het testen van autonomie, robotica, persoonlijke mobiliteit, slimme huizen en kunstmatige intelligentie.

Voor het ontwerp werkt Toyota samen met de vermaarde Deense architect Bjarke Ingels. De straten worden onderverdeeld in drie typen: een voor alleen snellere voertuigen, een voor een mix van voertuigen met een lage snelheid, persoonlijke mobiliteit en voetgangers en een voor alleen voetgangers, een promenade. De straten worden dusdanig aangelegd dat ze de toepassing van kunstmatige intelligentie bevorderen. De stad moet uiteindelijk volledig duurzaam zijn, met gebouwen die hoofdzakelijk van hout gemaakt zijn om de ecologische voetafdruk te minimaliseren. Hierbij wordt gebruikgemaakt van traditioneel Japans houtsnijwerk dat deels geproduceerd wordt door robots. De daken van gebouwen worden bedekt met fotovoltaïsche panelen, als aanvulling op de energie opgewekt door brandstofcellen. Het plan is verder om de stad als het ware te laten opgaan in zijn natuurlijke omgeving waarbij het gebruik van inheemse vegetatie een belangrijke rol speelt.

Huisrobots

De woningen worden uitgerust met de nieuwste technologieën zoals huisrobots die bewoners assisteren bij het dagelijkse leven en sensoren die met kunstmatige intelligentie hun gezondheidstoestand checken. In de stad zijn alleen volledig autonome en elektrische voertuigen te vinden.

De bedoeling is dat er in eerste instantie tweeduizend mensen in Woven City komen te wonen, onder wie Toyota-medewerkers en hun gezinnen, gepensioneerden, wetenschappers en partners van Toyota.

De start van de bouw staat gepland voor begin 2021.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-08T10:21:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.