Aangetekende digitale brief is geen succes

De digitale aangetekende brief breekt voorlopig niet door in ons land. Dat schrijft De Tijd. Er is momenteel maar een bedrijf dat een licentie voor dit soort briefwisseling heeft: Connect Solutions. Wel willen ook IPEX en UnifiedPost de dienst binnenkort gaan aanbieden.

Connect Solutions mag sinds 2018 aangetekende digitale zendingen versturen van de FOD Economie, maar een groot succes is de formule niet. Momenteel gaan er bij het bedrijf een paar honderd zendingen per dag de deur uit, een pak minder dan het bedrijf gehoopt had. Dat zowel de zender als bestemmeling zich op een speciaal platform moesten registreren, speelt daar in mee. Veel bestemmelingen deden dat niet vanwege de vaak negatieve inhoud van aangetekende brieven. Sinds kort krijgen ontvangers een melding om de zending te downloaden van het platform, maar ook dat is geen groot succes.

Ondertussen azen ook het Waalse IPEX en het Vlaamse UnifiedPost naar de status van ‘gekwalificeerde vertrouwensdienst’. IPEX verstuurt al digitale aangetekende brieven via e-mail, maar dat systeem haalt enkel het predicaat ‘gewone vertrouwensdienst’. ‘Blijkbaar is het in België een fetisj om een aangetekende brief gekwalificeerd te vesturen’, citeert De Tijd verkoopdirecteur Nathan Vanharen. ‘Iedereen wil een stempeltje.’

UnifiedPost zegt dan weer ‘op vijftig meter van de finish’ te zijn voor binnenhalen van het certificaat ‘gekwalificeerde vertrouwensdienst’ en wil binnen een tot twee maanden de markt betreden, vooral op vraag van haar klanten.

In 2018 werden in België 35,1 miljoenen papieren aangetekende zendingen verstuurd, een cijfer dat al jaren stabiel is. De markt is zo’n 179 miljoen euro waard, geld dat bijna volledig naar BPost gaat. Dat bedrijf heeft geen plannen om een digitale variant aan te bieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-03T13:19:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.