VUB lanceert app om wateroverlast te traceren

wateroverlast regen

Door de klimaatopwarming en de bijhorende zware onweders krijgen almaar meer steden te maken met wateroverlast en schade. Een internationaal team aan de VUB ontwikkelde een app die regenval monitort en zo burgers maar ook steden en gemeenten helpt adequater te reageren op hevige regenbuien.

De FloodCitiSense-app gebruikt zowel wetenschappelijke data als input van burgers over regenval en mogelijke overstromingen. Gebruikers kunnen in de app de regenval en de overlast in hun omgeving aangeven aan de hand van iconen, bijvoorbeeld overstromingen in parken of rivieren tot verstoppingen van riolen. Op die manier worden risicogebieden in kaart gebracht.

De software wordt in drie pilotsteden uitgerold: Brussel, Rotterdam en Birmingham. Het is een Europees project dat wordt gefinancierd door Innoviris in het kader van het JPI Urban Europe-programma. Een en ander wordt gecoördineerd door het departement Hydrologie en Waterbouwkunde van de VUB. De Brusselse universiteit werkt voor dit onderzoek samen met TU Delft, Imperial College London, IIASA, Disdrometrics, VUB SMIT-imec, LGiU en de Staten Generaal van het Water in Brussel (EGEB).

‘Op dit moment zit het project in de ontwikkelingsfase en hebben we nood aan een zo groot mogelijk aantal gebruikers om de app in de praktijk uit te proberen en feedback te geven’, zegt Boud Verbeiren van de VUB. ‘Alleen zo kunnen we de tekortkomingen opsporen en de toepassing verbeteren, zodat die uiteindelijk kan bijdragen aan betere aanpak en preventie van wateroverlast. De hevige buien van de voorbije weken hebben nog maar eens aangetoond dat steden en gemeenten dringend werk moeten maken van hun waterbeheer.’

Geïnteresseerden kunnen de app zowel via de AppStore als de Playstore downloaden. Daarnaast is een webversie beschikbaar. Op die site kunnen Brusselaars die de app gedurende ten minste een aantal weken willen gebruiken, testen en vervolgens evalueren, zich aanmelden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-29T10:25:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.