Google zet nieuwe stap naar CO2-neutrale toekomst

Google zal in 2030 altijd en overal koolstofvrije energie afnemen. Alle datacentra en kantoren van de onderneming gaan dan op duurzame energiebronnen draaien zoals wind en zon. Ook wordt meer gebruik gemaakt van grootschalige accu-opslag. Bovendien gaat Google kunstmatige intelligentie toepassen om de vraag naar elektriciteit beter te voorspellen en het gebruik te optimaliseren.

Sundar Pichai, ceo van Google en Alphabet, heeft deze nieuwe doelstelling in een blog aangekondigd. De onderneming was al langer CO2-neutraal door verbruik van ‘vuile’ energie op andere momenten te compenseren.

Volgens Pichai is snel handelen nodig om de desastreuze gevolgen van de klimaatverandering af te wenden. Hij herinnert aan de bosbranden die eerst in Australië en Brazilië woedden en nu Californië en Oregon in hun greep houden. Google heeft duurzaamheid altijd al hoog in het vaandel staan, aldus Pichai. In 2007 was Google de eerste grote onderneming die CO2-neutraal werd. Inmiddels is Google ook ‘s werelds grootste inkoper van herwinbare energie in het bedrijfsleven.  

WIndstil

Volgens Pichai is Google ook het eerste bedrijf dat al zijn datacentra en gebouwencomplexen 24/7 CO2-neutraal van energie voorziet. Dit is een lastiger te bereiken doel dan het compenseren van energieverbruik met herwinbare energie. Op bepaalde dagen kan het windstil zijn of kan door weinig zonlicht een gebrek aan zonne-energie ontstaan. Google verwacht dat deze nieuwe doelstelling meer dan 20.000 nieuwe banen oplevert bij bedrijven die schone energie opwekken. 

Overigens hebben meerdere grote techbedrijven plannen aangekondigd hun energieverbruik te beteugelen. Begin dit jaar liet Microsoft weten in 2030 ‘CO2-negatief’ te worden. In juli zei Apple dat over tien jaar het hele bedrijf inclusief toeleveranciers CO2-neutraal zal zijn. Amazon hoopt dat doel in 2040 te bereiken. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-15T10:05:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.