Belg en Nederlander betalen veel voor communicatie

bankbriefjes kredietkaarten

Nergens in de Europese Unie moeten consumenten meer betalen voor hun telefoon- en internetverbinding dan in België. Dat blijkt uit een onderzoek van Eurostat waarover De Standaard bericht. De Belg betaalt gemiddeld 76 procent meer dan het Europees gemiddelde. Ook Nederland zit boven het gemiddelde. In het prijsniveau werd ook rekening gehouden met postdiensten.

België, Griekenland en Ierland, dat zijn de drie duurste landen uit de EU om te bellen en te internetten. Belgen en Grieken betalen 76 procent meer dan het Europees gemiddelde. De gemiddelde Nederlander is niet veel beter af, met ongeveer 40 procent meerprijs. Veruit het goedkoopste land is Roemenië, dit land zit 62 procent onder het EU-gemiddelde. Buiten de Europese Unie is de situatie trouwens nog erger: in IJsland betaal je meer dan dubbel zo veel voor communicatiekosten en ook in Noorwegen en Zwitserland zijn de prijzen torenhoog. 

Dat de prijzen voor communicatie in België hoog zijn, is geen verrassing. Veel heeft te maken met het gebrek aan concurrentie op de desbetreffende markten. Onder meer de Nationale Bank en het Prijzenobservatorium van de FOD Economie hebben daar al op gewezen. Telenet en Proximus zijn veruit de dominante spelers. Ons land scoort al langer slecht voor bijvoorbeeld de prijzen van vast en mobiel internet en ook het versturen van post is hier gemiddeld duur. 

Ook de populariteit van triple play- en quad play-pakketten (in Nederland: alles-in-één-pakketten) speelt mee. Door de administratieve rompslomp voelen maar weinig consumenten zich geroepen om die pakketten op te breken en naar een alternatieve leverancier over te stappen. Soms vallen die alternatieve spelers ook in handen van de gevestigde waarden, zoals het Belgische Mobile Vikings dat door Proximus wordt overgenomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-22T11:59:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.