Europese Piratenpartij waarschuwt voor vaccinpaspoort

Het plan van de Europese Commissie om een digitaal vaccinpaspoort voor EU-burgers in te voeren, vormt in verschillende opzichten een bedreiging voor de grondrechten. Dat zegt de partij European Pirates.

Hoewel de Europese Piraten voorstander zijn van maatregelen die het vrije verkeer herstellen, moeten deze wel proportioneel zijn. De huidige plannen voor een vaccinpaspoort houden echter privacy-risico’s in en leiden tot verdere sociale verdeeldheid en discriminatie, klinkt het. 

Het concept van het paspoort zit op vele vlakken niet goed in elkaar. Vooral het digitale concept is een gevaar. Om zowel de vrijheid van verkeer te garanderen als het recht op privacy te beschermen, stellen de Piraten een oplossing voor die gebaseerd is op papier, met de optionele toevoeging van digitale certificaten. Die worden uitsluitend opgeslagen op persoonlijke en gedecentraliseerde apparaten zoals mobiele telefoons.

‘De Commissie moet garanderen dat haar voorstel niet tot meer discriminatie en sociale verdeeldheid binnen de Gemeenschap zal leiden’, zegt parlementslid Marcel Kolaja. ‘Daarom moet een PCR-test vóór het reizen gelijkwaardig zijn aan vaccinatie. Bovendien geeft het digitale formaat van het paspoort aanleiding tot ernstige privacyproblemen, aangezien zeer gevoelige medische dossiers zouden moeten worden ingezien.’

Partijvoorzitter Mikuláš Peksa voegt eraan toe dat welke richting de Europese Unie ook inslaat met de kwestie van de vaccinatiepaspoorten, naast het waarborgen van de noodzaak van privacy van gegevens, moet het duidelijk zijn dat vaccinatie niet verplicht is. ‘Niemand mag worden gediscrimineerd omdat hij of zij niet wordt gevaccineerd. Een negatieve coronavirustest moet altijd een alternatief zijn. Vrij verkeer is een hoeksteen van de EU.’

De Europese Piratenpartij werd opgericht in 2014 en is een uitloper van nationale ‘piratenpartijen’. De partij staat voor individuele vrijheid, een sterke bescherming van de privacy, netneutraliteit en losse copyrightregels. Ze wijst ook bijvoorbeeld octrooien op eenvoudige ideeën, bedrijfsmodellen of algoritmen af, evenals onethische octrooien zoals op menselijke genen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-09T10:04:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.