Neutrale geldautomaten heten simpelweg Bancontact

bank ATM geld afhalen

Batopin, het samenwerkingsverband tussen de vier grootbanken, heeft de eerste zes ‘merkneutrale’ geldautomaten geïnstalleerd. Die heten Bancontact.

De nieuwe automaten staan in Anderlecht, Gent, Lierneux, Stavelot, Nimy en Clavier. De keuze voor de naam Bancontact ligt voor de hand, zegt Batopin-ceo Kris De Ryck in Het Nieuwsblad. Het is een vertrouwde naam bij de consument en ‘geld afhalen bij Bancontact’ ligt nog steeds in de volksmond. 

De nieuwe cash-punten zullen stapsgewijs tot eind 2024 de geldautomaten van de grootbanken (BNP Paribas, KBC, Belfius en ING) vervangen. Als verklaring wordt verwezen naar het toenemend gebruik van elektronische betaalmiddelen waardoor het gebruik van contant geld jaar na jaar daalt. Daarnaast kost het bevoorraden en beveiligen van bankautomaten handenvol geld. Door samen te werken, streven de grootbanken naar een gelijkmatige verdeling over het hele Belgische grondgebied, zegt Batopin.

Afhaalpunt

Batopin heeft 150 locaties vastgelegd waar een afhaalpunt moet komen. Op basis van een studie van de Nationale Bank werd ook besloten om 24 extra cashpunten te installeren op kwetsbare locaties, zegt het bedrijf nog. Het gaat om locaties in Wallonië, maar ook enkele in Vlaanderen (Bekkevoort, Heers, Kieldrecht, Voeren en Wortegem-Petegem).

Aan de bankneutrale automaten is met gelijk welke bankkaart (Bancontact, Mastercard of Visa) geld af te halen en de pincode te wijzigen, belooft Batopin. Vanaf 2022 zullen handelaars - klant bij minstens één van de grootbanken - aan twee derde van deze automaten ook geld kunnen storten.

Ook kleinere banken in België (Crelan, AXA Bank, Argenta Groep, VDK Bank en Bpost) hebben zich al verenigd voor het beheer van hun geldautomaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-22T10:55:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.