Microsoft brengt preview van Sustainability Cloud uit

Klimaat

Microsoft heeft een publieke preview-versie vrijgegeven van Cloud for Sustainability. Dat is een nieuwe reeks tools waarmee bedrijven hun impact op de leefomgeving in kaart kunnen brengen. De timing is geen toeval: zondag begint in Glasgow een nieuwe klimaatconferentie van de Verenigde Naties.

Met de saas-tool kunnen grote ondernemingen hun koolstofuitstoot monitoren, analyseren en visualiseren vanuit verschillende bronnen en datapunten. Door die monitoring zoveel mogelijk te analyseren, zullen bedrijven ook zo veel mogelijk bronnen willen toevoegen, zegt Microsoft. Onder het motto ‘meten is weten’ kunnen ze op die manier concrete plannen opmaken om die uitstoot terug te dringen. De software geeft daar ook concrete tips voor. Daarnaast zorgt de tool er ook voor dat CO2-uitstoot op een gestandaardiseerde manier wordt gemeten. 

De fundamenten voor Cloud for Sustainability komt van de ervaring die Microsoft zelf opdeed bij het proberen terug te dringen van de eigen ecologische voetafdruk. ‘We hebben dit bij Microsoft ervaren toen we werkten aan onze eigen doelstellingen om tegen 2030 koolstofnegatief, waterpositief en afvalvrij te worden’, schrijft Microsoft-topman Brad Smith in een blogbericht. ‘We realiseerden ons al snel dat we onze data- en milieuwetenschapsteams van wereldklasse moesten samenbrengen met onze engineering- en productteams om nieuwe en betere digitale technologie te bouwen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze klanten. Dit was de oorsprong van de Microsoft Cloud for Sustainability.’

Microsoft heeft, samen met de aankondiging van Cloud for Sustainability, ook een plan uit de doeken gedaan om het waterverbruik in zijn verdampingsgekoelde datacenters tegen 2024 met 95 procent te verminderen. Het bedrijf gaat daarnaast onderzoek doen naar manieren om chips met vloeistofkoeling te overklokken, zonder dat daarvoor water nodig is. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-28T09:33:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.