Rechter legt L&H-bestuurders 655 miljoen boete op

Justitia

In Gent heeft het hof van beroep zes voormalige bestuurders van Lernout & Hauspie, onder wie Jo Lernout en Pol Hauspie, veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 655 miljoen euro. Dat de voormalige aandeelhouders iets van dat geld zullen zien, is onwaarschijnlijk.

L&H ging in 2001 failliet, nadat de Wall Street Journal bij het bedrijf een boekhoudfraude onthulde. In 2010 werden de oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan twee met uitstel. De zaak met de burgerlijke vorderingen (waarbij 15.000 burgerlijke partijen betrokken waren) werd door het hof van beroep in 2014 opgestart. De slachtoffers hoopten daarbij dat bedrijfsrevisor KPMG veroordeeld zou worden omdat dat ongeveer de enige partij was met genoeg financiële middelen. Die hoop ging enkele jaren geleden in een tussentijds vonnis verloren waarbij de rechtbank besliste dat KMPG vrijuit ging. 

Zo bleven alleen de zes bestuurders van L&H nog over in het beklaagdenbankje. De rechtbank heeft hen nu veroordeeld tot een schadevergoeding van een slordige 655 miljoen euro. Het is een bedrag dat Jo Lernout, Pol Hauspie, Nicco Willaert, Gaston Bastiaens, Carel Dammelens en Tony Snauwaert niet kunnen ophoesten, dus de kans dat er effectief een schadevergoeding zal worden uitbetaald lijkt klein. 

In totaal bedraagt het arrest in de zaak bijna 11.000 bladzijden. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-10T11:22:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.