Qualcomm ontsnapt aan Europese miljardenboete

Chipontwerper Qualcomm hoeft de boete van net geen miljard euro – die het in 2018 kreeg van de Europese Commissie – niet te betalen. Het Europese Hof van Justitie heeft de vordering geschrapt omdat er procedurefouten gemaakt zouden zijn.

Het Amerikaanse Qualcomm kreeg de boete van precies 997 miljoen euro vier jaar geleden aangesmeerd omdat het bedrijf Apple betaald had om zijn modemchips te gebruiken. Op die manier zouden concurrenten op een oneerlijke manier buitenspel zijn gezet en kreeg Qualcomm een marktdominante positie. De praktijken vonden plaats tussen begin 2011 en eind 2016.

Het Europese Hof van Justitie fluit de Europese Commissie nu terug. Volgens het Hof zijn er procedurefouten gemaakt bij de verdediging van Qualcomm en wordt de beslissing daarom volledig teruggedraaid. Ook in de analyse rond de marktverstorende werking die de betalingen hebben meegebracht, zouden fouten gemaakt zijn, aldus de juristen. 

Qualcomm kreeg eerder een boete van ruim 240 miljoen euro van Europa voor het verkopen onder de marktprijs van 3G-chips. Rond zijn vermeende dominante marktpositie van 5G-modemchips loopt nog een onderzoek. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-16T10:56:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.