Itsme-concurrent MyID.be mikt op brede doelgroep

Voortaan kunnen Belgen zich aanmelden bij online-overheidstoepassingen en -diensten via de nieuwe identiteits-app MyID.be. De doelgroep van deze app lijkt alvast breder dan bij Itsme.

Deze zomer lanceerde Frank Robben van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid op Computable een hetze over de kosten en de monopolie-positie van de Belgische Itsme-identiteitsapp. Dat monopolie is intussen verleden tijd. Met MyID.be beschikt België over een splinternieuwe digitale sleutel, en dus ook een concurrent voor het ingeburgerde Itsme.

Met MyID.be kunnen gebruikers zich identificeren, via een qr-code die ze met hun smartphone of tablet scannen. U2U Consult, een Belgische expert in authenticatie- en toegangsbeheer, is de ontwikkelaar achter de mobiele app. Om de authenticatiesleutel op de Federale Authenticatiedienst (FAS) te mogen lanceren, diende U2U Consult een erkenningsaanvraag in bij de FOD voor Beleid en Ondersteuning (BOSA). Daarvoor moesten U2U een resem aan strikte voorwaarden vervullen. ‘Veiligheid is een cruciale vereiste voor digitale authenticatie, zeker bij openbare diensten’, zo klinkt het bij daar.

Keuzevrijheid

MyID.be is de tweede digitale sleutel, aangeboden door een Belgische privépartner, en dus ook officieel erkend als digitale sleutel op de FAS. Is er zo’n nood aan zo’n tweede app? Want Itsme is ingeburgerd en werkt perfect. Voor diensten die deze tweede app extra aanbieden, kan het lastig zijn. En voor gebruikers ligt verwarrring op de loer.

Anderzijds is er zoiets als keuzevrijheid. ‘Het werd hoog tijd voor een tweede betrouwbare partner op de Belgische authenticatiemarkt. Zo komt er ook een einde aan de risico’s verbonden aan een monopolie’, aldus de ceo van U2U Consult. Ook al is MyID.be natuurlijk lang niet gratis voor de bedrijven die het willen implementeren. Toch blijkt de doelgroep ervoor bewust breder te liggen. De website van de app vermeldt dat iedereen die in het bezit is van een Belgische elektronische identiteitskaart (eID), Kids-ID of vreemdelingenkaart er gebruik van kan maken. Dat lijkt dus breder dan bij Itsme. Want toen Itsme besloot om de identiteitsapp ook open te stellen voor zestien- en zeventienjarigen, bleek dat enkel de jonge klanten bij de vier grootbanken in aanmerking kwamen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Heb me proberen in te schrijven, de app te activeren maar dit lukt niet. Brol

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-10T12:11:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.