Twitter blokkeert journalisten, Brussel gepikeerd

Twitter

Een tijdelijke Twitter-ban voor kritische journalisten zet kwaad bloed bij de Europese Commissie (EC). Věra Jourová, een van de vice-presidenten van de EC, vindt dat het sociale medium ermee de Digital Services Act niet respecteert. Ze dreigt met sancties.

Enkele Amerikaanse journalisten die kortgeleden kritische artikelen over Twitter en Elon Musk schreven, kunnen een week niet meer op Twitter. Sommige van hun artikelen gingen over een Twitter-account dat de locatie van Musks privéjet volgt. Musk is sinds oktober de eigenaar van het socialemediaplatform.

Het platform heeft de accounts van de journalisten zonder waarschuwing opgeschort voor zeven dagen. Het gaat om journalisten van bekende media, zoals de Washington Post, de New York Times, CNN en Mashable. De opschorting is een zorgwekkende ontwikkeling, vindt men bij de Europese Commissie.

Vrijheid en grondrechten

"Er zijn grenzen. En sancties, binnenkort"

'De EU Digital Services Act vereist eerbiediging van de vrijheid en grondrechten van de media', schrijft Jouravá op Twitter. In deze verordening staat onder meer dat de EC maatregelen kan treffen indien grote onlineplatforms professioneel geproduceerde mediacontent onrechtvaardig verwijderen. De Digital Services Act trad afgelopen november in werking, hoewel ze pas begin 2024 volledig van toepassing is.

Jouravá, binnen de Commissie verantwoordelijk voor waarden en transparantie, wijst Musk erop dat hij zich bewust moet zijn van de regels over mediavrijheid en mediarechten. Ze dreigt zelfs met maatregelen als Twitter zich niet aan de spelregels houdt: 'Er zijn grenzen. En sancties, binnenkort.' Ze gaat niet in op welke sancties en wanneer.

Doxxing

Het is het zoveelste incident waarbij Twitter actief intervenieert op het medium. Zo blokkeerde het eerder in de week een geautomatiseerd account dat de locatie van Musks privévliegtuig volgt op basis van openbare data. Musk voerde afgelopen woensdag een regel in die verbiedt om privélocaties via het platform te delen. Dit heet doxxing en zou hebben geleid tot een incident waarbij Musks zoon werd gestalkt. 'Als je doxxt, wordt je account opgeschort. Einde verhaal', zou de Twitterbaas hebben gezegd.

Twittergebruikers kunnen inmiddels ook niet meer linken naar Mastodon, een concurrerend platform.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-16T15:39:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.