'Ai net zo'n grote dreiging als kernoorlog'

Wetenschappers en tech-leiders roepen op tot actie

Het risico dat de mensheid uitsterft door artificial intelligence (ai) is van eenzelfde orde van grootte als die van een kernoorlog. Niet verwarde geesten die de weg kwijt zijn of gekkies, maar een behoorlijk deel van de 'ai-elite' onderschrijft dit gevaar. Ze hopen dat wereldwijde regelgeving dit risico indamt. Indrukwekkend is de lijst van wetenschappers en leiders uit de techwereld die een manifest hiertoe heeft ondertekend van het Center for AI Safety, een gezaghebbende organisatie uit San Francisco die de maatschappelijke risico's van ai wil beperken.

Geoffrey Hinton, Yoshua Bengio en Martin Hellman, alle drie winnaars van een Turing Award - de belangrijkste prijs op gebied van computerwetenschappen - behoren tot de ondertekenaars van het eerste uur. Ook de ceo's van de voornaamste ai-labs: Sam Altman (OpenAI), Demis Hassabis (Google/Deepmind) en Dario Amodei (Anthropic) zijn van de partij, evenals andere hoge bazen van onder meer Microsoft, OpenAI en Google. Van de Big Tech-bedrijven ontbreekt alleen Meta (Facebook), maar ook Nvidia, het Amerikaanse chip- en softwarebedrijf voor infrastructurele ai-vraagstukken dat in de lift zit, is geen ondertekenaar, voor zover bekend.

De wetenschappers achter bekende ai-systemen zoals AlphaGo en elke versie van GPT (David Silver, Ilya Sutskever) staan eveneens op de lijst. Ook ai-professors van Chinese universiteiten delen de angst voor ai. Hetzelfde geldt voor de auteurs ((Stuart Russell and Peter Norvig) van het standaard leerboek over ai en die (Ian Goodfellow en Yoshua Bengio) van het belangrijkste leerboek over deep learning.

Manifest

België is vertegenwoordigd door onder meer prof. Yves Moreau (KU Leuven) en prof. Aleksandra Pizurica (Universiteit Gent). Uit Nederland hebben Simon Friederich (Rijksuniversiteit Groningen) en Cosimo Della Santina (TU Delft) het manifest ondertekend.

Het Center for AI Safety spreekt van een historische coalitie van ai-experts. Ook prominente filosofen, ethici, juristen, economen, natuurkundigen, politicologen, pandemische wetenschappers, nucleaire wetenschappers en klimaatwetenschappers behoren tot de ondertekenaars.

Eerder dit jaar riep Future of Life.org alle ai-labs op om per direct minimaal zes maanden te pauzeren met het trainen van ai-systemen die krachtiger zijn dan GPT-4. Inmiddels is deze petitie door 32000 mensen ondertekend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-30T18:02:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.