Chips, ai en quantum bepalend voor economie EU

De Europese Commissie wil voorkomen dat landen als China en Rusland aan de haal gaan met ‘onze’ technologie. Daartoe zijn vier gebieden aangewezen die kritisch zijn voor de economische veiligheid. Geavanceerde micro-elektronica, fotonica, hoogfrequente chips en apparatuur voor de productie van halfgeleiders mogen niet in verkeerde handen terechtkomen.

Een hoog risico vormen ook technologieën voor kunstmatige intelligentie, high performance computing, cloud- en edge computing, data-analyse, computervisie, taalverwerking en objectherkenning. Extra bescherming is ook nodig voor toepassingen van quantumtechnologie. Het vierde gebied dat kritisch is voor de economische veiligheid is biotechnologie.

Volgens de Europese Commissie vormt technologie het hart van de geopolitieke concurrentie. Europa wil daarbij niet lijdzaam toezien maar een speler van betekenis zijn. Om die rol te kunnen vervullen, is een uniform Europees beleid nodig gebaseerd op een gemeenschappelijke beoordeling van risico’s. Daartoe is de lijst met vier sleuteltechnologieën opgesteld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-10-04T11:23:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.