Techreuzen moeten zich verantwoorden voor Congres

social media

De ceo’s van vier van de grootste Amerikaanse technologiebedrijven Apple, Google, Amazon en Facebook worden vandaag in het Huis van Afgevaardigden verwacht. Een speciale commissie wil hen er ondervragen over oneerlijke concurrentie, machtsmisbruik en monopolisering.

Hoe zijn de vier techreuzen zo groot kunnen worden en heeft die groei een verstikkend effect op de concurrentie en de marktwerking? Dat is de centrale vraag waar in een zogenaamde Committee Hearing Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Sundar Pichai en Tim Cook antwoord op moeten geven. Voor Jeff Bezos (de rijkste mens op aarde) is het de allereerste keer dat hij voor zo’n commissie moet verschijnen, de drie anderen hebben er al ervaring mee.

Dat de bedrijven van het viertal enorm zijn, is een understatement. Samen hebben ze een beurswaarde van zo’n vijfduizend miljard dollar en ze strekken hun geledingen uit tot ongeveer alle hoekjes van onze samenleving. Vandaar beschuldigingen dat ze (net als de banken) too big to fail zijn geworden.

Van Zuckerberg en Bezos is al geweten hoe ze zich zullen verdedigen. Zuckerberg is van plan te stellen dat hij niks mis heeft gedaan en groot is geworden op the American Way: beginnen met niks, maar producten leveren die veel mensen leuk vinden. Toch geeft hij toe dat sommige internetbedrijven inderdaad wel heel groot en machtig zijn geworden en dat er misschien een grotere rol moet komen voor een regulerende overheid. Verder wijst Zuckerberg erop dat de dreiging ook niet zozeer van Facebook komt, maar van China. Waar concurrenten zitten te springen om zijn plaats in te nemen, maar er wel heel andere ideeën en visies op na houden.

Bezos op zijn beurt zal dan weer stellen dat Amazon wel degelijk veel concurrentie heeft, bijvoorbeeld van de supermarktketen Walmart. Bovendien heeft niet alleen Amazon van corona geprofiteerd, dat hebben alle e-commercebedrijven gedaan. Desondanks wil hij luisteren naar de kritiek en actie ondernemen als hij vindt dat de critici gelijk hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-29T09:52:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.