Niemand verkoopt meer gsm’s dan Huawei

Het werd voor Chinese fabrikant wel moeilijk om eerste plaats vast te houden

P40 Pro

In het tweede kwartaal van dit jaar werd het Chinese Huawei de grootste smartphoneverkoper ter wereld, voor Samsung en Apple. Dat zegt het marktonderzoeksbureau Canalys. Het nieuws is opmerkelijk, omdat Huawei zijn telefoons niet in de Verenigde Staten mag verkopen.

Zo’n 55,8 miljoen telefoons verkocht Huawei in het tweede kwartaal. Dat is weliswaar vijf procent minder dan vorig jaar, maar wel meer dan de 53,7 miljoen die Samsung aan de man wist te brengen. Samsung moest een afzetdaling van liefst dertig procent slikken, vergeleken met vorig jaar.

Huawei ligt nog altijd in het vizier van de Amerikaanse overheid en zag onder meer daardoor zijn buitenlandse afzet met 27 procent dalen. In het thuisland China echter steeg de verkoop met zeven procent. Momenteel worden zeven op de tien Huawei-gsm’s in China verkocht. Nu de corona-pandemie er (voorlopig) bijna achter de rug is, zal de verkoop in het thuisland waarschijnlijk nog verder stijgen.

Onverwacht

"Als corona er niet was geweest, zou dit niet zijn gebeurd"

‘Dit is een opmerkelijk resultaat dat weinig mensen een jaar geleden zouden hebben voorspeld’, zegt analist Ben Stanton van Canalys. ‘Als corona er niet was geweest, zou dit niet zijn gebeurd. Huawei heeft ten volle gebruikgemaakt van het Chinese economische herstel om zijn smartphone-activiteiten weer op gang te brengen. Samsung heeft een zeer kleine aanwezigheid in China, met een marktaandeel van minder dan een procent. Het zag zijn kernmarkten, zoals Brazilië, India, de Verenigde Staten en Europa, geteisterd door uitbraken en daaropvolgende lockdowns.’

Canalys verwacht wel dat het voor Huawei almaar moeilijker wordt om die eerste plaats vast te houden. De hegemonie in China zal daarvoor niet genoeg zijn. In Europa bijvoorbeeld worden nieuwe Huawei-modellen zonder Google-diensten geleverd, iets waar de meeste consumenten hier niet op zitten te wachten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-30T10:53:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.