OSF verder als Open Infrastructure Foundation

De OpenStack Foundation gaat verder als Open Infrastructure Foundation (OIF). De naamswijziging geeft blijk van de uitbreiding van de missie, reikwijdte en community van de organisatie. Het doel is om het gebruik van opensource te bevorderen voor de realisatie van allerlei soorten open infrastructuur. Ook infrastructuursoftware voor productieomgevingen op gebied van kunstmatige intelligentie, 5G en edge gaat er onder vallen.

Als gevolg van de veranderende eisen ten aanzien van rekenkracht, it-opslag en netwerken begint opensource een uitgebreide rol te spelen. Een markt wordt bestreken waar nu al twintig miljard dollar in omgaat. 'In de afgelopen tien jaar heeft opensource een vlucht genomen; inmiddels maakt 99 procent van alle bedrijven gebruik van opensource', zegt Mark Collier, coo van OIF. 'Wanneer we naar de toekomst van open infrastructure kijken, is het duidelijk dat ope source een grote rol speelt en dat de rol van de community hierin de meest belangrijke factor is.' Ook de Chinese Ant Group, 's werelds grootste betaaldienst, heeft zich bij de OIF aangesloten.

Dit aan e-commerce gigant Alibaba gelieerde financiële bedrijf levert een belangrijke bijdrage aan Kata Containers. Dit opensourceproject richt zich op de bouw van een veilige container runtime met lichtgewicht virtuele machines die aanvoelen en presteren als containers maar met een betere isolatie van de workloads. Hun veiligheid is vergelijkbaar met die van virtuele machines, echter zonder de 'zwaarte' van die virtuele machines. De Ant Group, die binnenkort naar de beurzen van Hong Kong en Shanghai gaat, ziet Kata Containers als de hoeksteen van nieuwe financiële infrastructuur.

China

De OIF wordt ondersteund door ruim zestig organisaties, waaronder AT&T, Ericsson, Fiberhome, Huawei, Red Hat, Wind River en Tencent. Het aantal leden bedraagt ruim honderdduizend uit 187 landen. Vooral in China neemt het gebruik van opensource snel toe. De organisatie werkt verder aan projecten als Airship, OpenInfra Labs, OpenStack, StarlingX en Zuul.  Vanaf nu wordt ook ondersteuning geboden aan Magma. Dit opensourcesoftwareplatform biedt operators een flexibele en uitbreidbare oplossing voor mobiele core-netwerken. Magma is ontwikkeld door Facebook, met het doel om meer mensen online te krijgen en hen te laten profiteren van snellere connectiviteit.

Een ander nieuw project is OpenInfra Labs. OpenInfra Labs vereenvoudigt het gebruik en beheer van opensource-cloud-oplossingen. Het project heeft als uitgangspunt een use-case van Mass Open Cloud, wat een samenwerking is van o.a. universiteiten zoals Boston University, Harvard, MIT en de universiteit van Massachusetts.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-20T10:22:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.