Voormalige Nethys-toplui aangehouden

vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

François Fornieri en Stéphane Moreau, respectievelijk de voorzitter van het renumeratiecomité en de voorzitter van de Luikse intercommunale Nethys, wachten een gevangenisstraf. Dat melden Waalse media. Het tweetal wordt verdacht van een reeks schimmige deals, waaronder de verkoop van de kabelmaatschappij VOO. Ook andere toplui zijn ondervraagd.

François Fornieri is vooral bekend als de ceo van het farmabedrijf Mithra, maar was ook voorzitter van het renumeratiecomité van Nethys en daarmee de man die de mee de verloningen bepaalde. Een van die vergoedingen die het gerecht onder de loep wil houden, is die van Stéphane Moreau, een socialistische burgemeester die voor zijn managementinspanningen bij Nethys vele miljoenen zou opgestreken hebben. 

Rond Nethys hangt al jaren een zweem van belangenconflicten, schandalen en corruptie. Zo is er de ‘verkoop’ van een Nethys-windmolenpark aan Fornieri voor nul euro en werd ook de it-poot (Win) in duistere omstandigheden aan hem overgelaten. Uiteindelijk gingen de twee transacties niet door. 

De coup de théâtre was de verkoop van kabelmaatschappij VOO aan een Amerikaans investeringsfonds, eind 2019. Dat gebeurde in alle stilte door Moreau, zelfs zonder dat de Waalse regering daarvan op de hoogte was. Deze transactie werd op het laatste moment door de overheid geblokkeerd. Volgens de regering was er in de dossiers sprake van belangenconflicten, het ontbreken van concurrentie, de bespottelijke bedragen bij bepaalde verkopen en de afwezigheid van de publieke verantwoordelijken.

Alle informatie over de verkoop werd destijds door de overheid aan het parket overgemaakt, wat ertoe geleid heeft dat Moreau en Fornieri nu zijn opgepakt. Ook enkele andere toplui van Nethys zijn door de onderzoeksrechter op de rooster gelegd. Moreau zelf werd eerder al bij Nethys ontslagen en ook uit de Parti Socialiste gezet.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-22T09:57:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.