Red Hat stopt steun aan Free Software Foundation

GNU System

IBM-dochter Red Hat stopt de financiële steun aan de Free Software Foundation (FSF) omdat voormalig topman Richard Stallman naar de organisatie terugkeert. Stallman werd uit zijn functie gezet omdat hij de geloofwaardigheid van een slachtoffer van zedendeliquent Jeffrey Epstein in twijfel had getrokken.

Red Hat is al jarenlang een donateur aan de FSF en heeft, naar eigen zeggen, ook al miljoenen lijnen code aan de stichting bijgedragen. Dat stopt nu meteen, want Red Hat heeft ‘met afschuw’ kennis genomen van de hernieuwde betrokkenheid van Richard Stallman bij FSF. 

Red Hat zegt dat het bij het vertrek van Stallman, in 2019, al had aangedrongen dat de organisatie meer divers en vrouwvriendelijk zou worden. Dat is slechts in beperkte mate gebeurd, aldus het bedrijf. De terugkeer van Stallman heeft ‘oude wonden opengereten’ waarvan Red Hat had gehoopt ‘dat deze traag hadden kunnen helen’. 

Red Hat is ook niet de eerste criticaster wat betreft de terugkeer van Stallman. Ook de Gnome Foundation, de Open Source Initiative en Apache Software Foundation lieten al weten dat ze dit een fout signaal vinden. 

De FSF is een non-profitorganisatie die Stallman in de jaren tachtig in Boston stichtte en die zoveel mogelijk restricties rond het creëren, distribueren en aanpassen van software wil opheffen. In 2019 verdedigde hij in een email een MIT-professor die naar verluidt seks had gehad met een van de slachtoffers van Epstein. Volgens Stallman was het ‘meest plausibele scenario’ dat de professor (ai-expert Marvin Minsky) niet op de hoogte was dat de vrouw werd gedwongen en dat ze zich aan hem had opgedrongen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-26T10:34:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.