Cheqroom helpt videomateriaal EK te beheren

De Gentse startup Cheqroom heeft een plaats achter de schermen van het EK Voetbal bemachtigd. Het bedrijf maakt software voor het beheer van film- en videomateriaal en regelt dat camera’s en apparatuur zich op de juiste locatie bevinden.

In België wordt tijdens UEFA Euro 2020 het materiaal van zenders als Play Sports en Eleven Sports via Cheqroom beheerd. Ook in de VS doet bijvoorbeeld Fox Sports beroep op de Gentse startup. Cheqroom draagt er zorg voor dat film- en televisiemakers goed weten wie bepaald materiaal gereserveerd heeft, waar het zich op elk moment bevindt en waar het binnenkort nodig is.

‘Dat gaat over honderden camera’s, tripods, kabels, noem maar op’, zegt Cheqroom-oprichter Vincent Theeten. ‘Die moeten allemaal op de juiste locatie klaarliggen en door de juiste mensen gebruikt worden. Dat is al een uitdaging bij een gewone studio-opname, laat staan bij een productie als het EK waarbij de filmlocaties over Europa verspreid zijn.’

Door gebruik te maken van qr-codes weten niet alleen de filmmakers ter plekke welk materiaal ze mee hebben, maar ziet ook de centrale beheerder welk materiaal er in omloop is en of er extra materiaal voorzien moet worden voor bepaalde producties.

Voor het WK Voetbal verscheepte Fox Sports bijvoorbeeld 3.400 stukken materiaal die op 250 verschillende locaties bewaard moest blijven. De zender had in het verleden daarmee al enkele akkefietjes gehad. Op een vorig groot sportevenement ging een half miljoen euro aan materiaal verloren op een laaddock.

‘Bij het laatste WK werd al het materiaal via ons systeem beheerd, waardoor er, op een koffiemachine na, voor het eerst helemaal niets verloren ging’, zegt Cheqroom-oprichter Vincent Theeten. ‘En grappig maar waar, die koffiezet was het enige item dat niet voorzien was van een Cheqroom-qr-code en dus niet in onze software opgevolgd werd.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-16T10:44:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.