Winst Lenovo sterk boven verwachting

De Chinese it-gigant Lenovo heeft zowel qua winst als omzet een recordjaar gedraaid. De omzet tikte af om meer dan 71 miljard dollar, ruim tien miljard meer dan vorig jaar. Onder de streep hield Lenovo daar zo’n twee miljard dollar nettowinst aan over, een stijging met 72 procent.

Alle afdelingen van Lenovo draaiden vorig jaar zwarte cijfers, met vooral goede prestaties voor infrastructuur, mobiele apparaten en solutions en services. De heersende digitaliseringsgolf is daar debet aan, zegt het bedrijf. Lenovo blijft ook de grootste pc-fabrikant ter wereld. Volgens het marktonderzoeksbureau heeft het bedrijf een marktaandeel van 22,7 procent, waarmee het zijn voorsprong op rivaal HP kon vergroten. HP zakt net onder de twintig procent. De komende drie jaar wil Lenovo zijn budget voor onderzoek en ontwikkeling verdubbelen, dat bedraagt nu zo’n twee miljard dollar. Er worden ook zo’n 12.000 vacatures uitgeschreven in de r&d-afdeling. 

Om de pandemie in te dijken, heeft de Chinese overheid draconische maatregelen getroffen die de retail midscheeps raakte en ook de supply chain van veel bedrijven in de war schopte. De lockdowns hebben ook het consumentenappetijt stevig aangetast. Lenovo lijkt het vierde kwartaal nochtans vrij goed verteerd te hebben, met nog altijd een omzetgroei van zeven procent vergeleken met het vierde kwartaal van het vorig boekjaar. 

Voor de komende jaren kan Lenovo ook profiteren van de beslissing van de Chinese regering om lokale besturen en staatsbedrijven te verplichten de volgende twee jaar enkel pc’s te kopen van Chinese fabrikanten, zoals Lenovo. Volgens het persbureau Bloomberg brengt dat een extra vraag van zeker twee miljoen machines met zich mee. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-27T11:28:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.