Uitgevers leggen claim neer bij Google

Namens uitgevers in het Verenigd Koninkrijk en Nederland gaat een groep advocatenkantoren een collectieve claim van 25 miljard euro tegen Google indienen wegens 'concurrentieverstoring'. Het Brusselse kantoor Geradin Partners, dat samenwerkt met het Amsterdamse kantoor Stek, kondigt dat vandaag aan.

Betrokken uitgevers, waarvan de namen nog niet bekend zijn gemaakt, zeggen schade te hebben geleden door het concurrentieverstorende gedrag van Google bij advertentietechnologie. Financiering voor beide acties is verkregen van Harbour, een vooraanstaande Britse financier van geschillen. De juridische analyse wordt ondersteund door onafhankelijk economisch adviesbureau Charles River Associates.

Damien Geradin van Geradin Partners stelt vast dat hoewel veel mediaorganisaties moeite hadden de lonen van journalisten te betalen, Google hen van miljarden inkomsten beroofde door concurrentieverstorend gedrag. 'Voor veel uitgevers zou het te duur zijn om een gigantisch bedrijf als Google aan te klagen. Zonder deze actie zou deze schade niet worden aangepakt.’

Ook andere uitgevers in de EU kunnen zich aansluiten bij de Nederlandse claim. De Nederlandse wetgeving voorziet in die mogelijkheid. De Britse eis zal eveneens zijn gericht op compensatie voor gederfde inkomsten uit de verkoop van advertentieruimte op de websites van alle groepsleden.

Geradin voelt zich gesteund door een uitspraak vorig jaar van de Franse Mededingingsautoriteit. Die legde Google een boete van 220 miljoen euro op in verband met zijn gedrag op het gebied van advertentietechnologie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-13T11:47:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.