Kyndryl zal moeten blijven knokken

In het domein van infrastructuur-outsourcing is Kyndryl de Benelux-leider. Hoewel het bedrijf zich vrij snel wist te transformeren, blijven de uitdagingen, van de concurrentie met de publieke cloud en verliescijfers tot China.

Ook in het cloudtijdperk van Azure, AWS en Google Cloud zijn er dienstverleners nodig voor infrastructuur. Ook omdat cloudproviders niet alles doen. En omdat er nog zoiets is als de private cloud en het eigen datacenter.

Maar infrastructuurdiensten is in het cloudtijdperk geen makkelijke markt. Kijk naar Atos dat zichzelf eveneens opsplitste. Ook Kyndryl deed dat van IBM, voor een deel met succes. Uit het recente Partnership Benchmark voor zowel België als Nederland van advies- en onderzoeksbureau S-Square blijkt Kyndryl de leider in deze twee landen voor infrastructuur-outsourcing.

Kyndryl was goed voor meer dan een kwart van de inkomsten van IBM voordat het werd afgestoten, maar heeft op eigen kracht toch nog de nodige body. ‘Kyndryl is 's werelds grootste leverancier van infrastructuurdiensten’, stelt Vikrant Sarin, managing director van S-Square. Het bedrijf telt ruim vierduizend klanten, waaronder 75 procent van de Fortune 100. ‘Zo blijft het bedrijf een vooraanstaande partner voor de meest complexe transformatieprojecten. En ze beheren de helft van alle mainframesystemen ter wereld.’

Allianties

Het is twee jaar geleden dat Kyndryl zich afsplitste van IBM, en die tijd heeft het bedrijf volop gebruikt. ‘Sindsdien hebben ze zich gericht op het smeden van nieuwe allianties met de grote cloudhyperscalers en technologieleveranciers, en op het opbouwen van vaardigheden’, zegt Sarin. Kyndryl richt zich op het leveren van beheerde infrastructuur en cloudtransformatiediensten op een best-of-breed, hybride cloud platform. Ze zijn georganiseerd volgens zes kerndiensten, waarvan cloud en core enterprise & z-cloud de belangrijkste zijn.  

Ook lokaal, zoals in België, zijn ze prominent aanwezig. ‘De omvang van hun infrastructuurdienstenpraktijk is twee keer zo groot als die van de naaste concurrent’, stelt Vikrant Sarin. ‘Ze hebben een groot klantenbestand met financiële diensten die meer dan vijftig procent van de activiteiten uitmaken, maar ook een grote aanwezigheid in de productiesector.’

Kyndryl heeft ook uitdagingen. ‘Om te beginnen zijn ze nog op bepaalde gebieden afhankelijk van IBM. Met name in verband met consulting en applicaties’, klinkt het uit de mond van Sarin. Tegelijk botst het bedrijf in bepaalde landen op problemen. Zo zou Kyndryl volgens de Financial Times van plan zijn om zijn China-activiteiten af te splitsen, als gevolg van de huidige geopolitieke spanningen en de Chinese datawetten. Het bedrijf blijkt het moeilijk te hebben om als Amerikaans bedrijf met hun data- en technologie-aanbod in China succesvol te opereren.

Verlies

De weg is nog lang voor Kyndryl. Want de grootste uitdaging is om financieel te groeien. In de laatste kwartaalresultaten apporteerde het bedrijf een lichte omzetdaling op jaarbasis. Het nettoverlies bedroeg 141 miljoen dollar vergeleken met 250 miljoen dollar een jaar geleden.

‘Het enige goede nieuws is dat Kyndryl dit jaar waarschijnlijk minder geld verliest dan vorig jaar en mogelijk zelfs quitte speelt’, aldus Rich Smith van The Motley Fool, een investeringsadviesbureau. ‘Analisten die het bedrijf volgen, zeggen dat je niet moet verwachten dat Kyndryl op zijn vroegst in 2026 enige GAAP-winst rapporteert.’ Of hoe Kyndryl zal moeten blijven vechten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-10-02T12:41:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.