'Google staakt ontwikkeling modulaire smartphone'

Dit artikel delen:

Google stopt met de ontwikkeling van een modulaire smartphone. De internetgigant zou geen heil zien in het doorontwikkelen en het naar de markt brengen van een mobieltje dat is opgebouwd uit componenten voor bijvoorbeeld geheugen en rekenkracht die eenvoudig door de gebruiker kunnen worden vervangen.

Persbureau Reuters meldt dat Google de plannen voor de modulaire telefoon in de koelkast heeft gezet. Het persbureau richt zich op twee bronnen die bij het project betrokken zijn. Google heeft nog niet op het bericht van Reuters gereageerd.

De internetgigant is via de mobieltjesdivisie (die bestaat uit de in 2011 overgenomen activiteiten van Motorola) betrokken bij onderzoeksproject Ara. Daar werken onderzoekers al jaren aan een smartphone die wordt opgebouwd uit componenten die eenvoudig te verwisselen zijn. Dat moet gebruikers meer vrijheid geven in de keuze van onderdelen voor hun toestel en de berg aan elektronisch afval verminderen.

Nu eindigt een mobieltje vaak op de schroothoop als er één component stuk is. Door componenten eenvoudiger te kunnen vervangen moeten toestellen langer mee kunnen gaan. Daarnaast kan een gebruiker het toestel aanpassen aan de eigen wensen.

Inmiddels liggen er verschillende prototypes van de modulaire smartphone klaar. De marktintroductie, die al een aantal keren werd aangekondigd, is echter al verschillende malen verschoven.

Phoneblocks

Naast Google zijn ook andere leveranciers bij het project betrokken. Dit betekent dat het uitreden van Google niet het einde van het onderzoeksproject hoeft te zijn.   

Dave Hakkens, een Nederlandse ontwikkelaar van Phoneblocks, uitte eerder kritiek over de rol die Google speelt. Phoneblocks ontwikkelt namelijk ook modulaire smartphones en is aangehaakt bij het Ara-project. 

Kritiek

In een blogpost van eind mei 2016 schrijft hij: 'Google is de partij die de meeste moeite steekt in de modulaire telefoon. Zij hebben de ballen en de middelen om dit concept uit te proberen. Het is bijzonder hoe ver ze al zijn en hoe ze de grenzen opzoeken. Maar ik denk ook dat ze meer zouden kunnen bereiken. Ze zijn één van 's werelds machtigste bedrijven.'

Hakkens vindt dat Google zich niet zou moeten focussen op het ontwikkelen van een smartphone die vooral commercieel interessant is (verkoop), maar zich moet richten op een nieuw type smartphone dat interessant is voor gebruikers over de hele wereld.   

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-02T14:29:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.