Telecom maakt leven in België duur

Stijging

In België zijn de telecomtarieven met zo’n vier procent gestegen dit jaar. En dat terwijl in al onze buurlanden de prijzen dalen.

De gebrekkige concurrentie op de telecommarkt zorgt er voor dat we in België te veel betalen voor telefonie en internet. Dat concludeert een studie van minister van Economie Kris Peeters (CD&V) die De Tijd kon inkijken. De studie is gemaakt door een werkgroep die Peeters deze zomer installeerde om te onderzoeken waarom de inflatie in ons land hoger ligt dan in andere Europese landen.

De Belgische telecomprijzen zijn de afgelopen negen jaar in totaal wel met zowat zes procent gedaald, maar in Frankrijk, Duitsland en Nederland was de daling nog een stuk groter. In Nederland en Duitsland ging de factuur met gemiddeld veertien procent omlaag, in Frankrijk zelfs met 23,5 procent. 

Duopolie

Voor de reden waarom de prijzen bij ons niet dezelfde beweging maken, verwijst de studie naar het duopolie van Telenet en Proximus in Vlaanderen en Voo en Proximus in Wallonië. Het gebrek aan concurrentie maakt dat er voor de operatoren geen haast bij is om de prijzen te laten zakken. Voo, Telenet en Proximus zijn ook de enigen die over een eigen landelijk netwerk beschikken (respectievelijk de kabel- en het kopernetwerk). Alternatieve spelers zijn daardoor gedwongen om van hun netwerk gebruik te maken.

Naast telecom zijn trouwens ook de prijzen in horeca, het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs en de tickets voor bioscoop- en theaterbezoek hoger dan gemiddeld in België.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-08T09:07:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.