Dataverbruik door het dak tijdens Oudjaar

Dit artikel delen:

Iemand een prettig nieuwjaar wensen via sms? Die tijden lijken voorbij, de Belg doet dit tegenwoordig vooral via sociale netwerken en berichtendiensten als Facebook, Instagram en Whatsapp. Met een exploderend dataverbruik tot gevolg.

De trend was al verschillende jaren duidelijk: de klassieke sms is flink op de terugweg om mensen gelukwensen te sturen. Dit jaar werden er nog zowat 38,7 miljoen verstuurd, dat is 10 procent minder dan vorig jaar. Ter vergelijking: in de oudejaarsnacht van 2014 op 2015 gingen er nog meer dan zeventig miljoen sms’jes de deur uit.

De rol van de sms is helemaal overgenomen door sociale media. Proximus bijvoorbeeld noteerde een verdubbeling van het dataverkeer dit jaar, tot meer dan 80 terabyte. Bij Telenet steeg het volume met driekwart tot bijna 72 terabyte. Orange ten slotte zag het dataverkeer met ruim de helft stijgen, tot eveneens ongeveer 72 terabyte.

Ondanks al het multimediale geweld op oudejaarsnacht, zijn er ook nog heel wat mensen die hun familie en geliefden gewoon bellen om ze geluk te wensen. Orange verwerkte dit jaar zo’n 2,5 miljoen telefoontjes. Dat is wel ongeveer de helft minder dan vorig jaar. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-03T10:59:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.